DELA
Foto: Emma Harald

Beslutet om besvär till HD fattat – regeringen vill försöka få ner skadeståndet

Landskapsregeringen fattade på måndagen det slutgiltiga beslutet att lämna in en anhållan om besvärsrätt till Högsta domstolen gällande skadeståndet för laddhybridärendet.

Infrastrukturminister Camilla Gunell (S) bekräftar att regeringen fattat beslutet, även om hon själv inte var på plats, utan det var finansminister Mats Perämaa (Lib) som föredrog ärendet i regeringens plenum.

Hon ger ändå en kort kommentar om beslutet.

– Vi överklagar inte själva domen, utan accepterar det, men vill att HD tittar på beloppet och huruvida det är skäligt. Vi ifrågasätter grunderna för hur man räknar på vinster på en så långt tid som 17 år framåt i tiden.

Efter hovrättens dom slutade räntan att löpa och regeringen beslutade att deponera skadeståndet hos staten.

– Vi gör allt vi kan för att bördan för skattebetalarna ska bli så liten som möjligt. Nu tar vi möjligheten och vill pröva storleken på skadeståndet.

Högsta domstolen avgör om fallet tas upp eller inte. Väntetiden för det beslutet är enligt tidigare uppgifter till Nya Åland minst ett halvår, men sannolikt längre.

Landskapsregeringen fattade tidigare ett beslut om att man avser begära besvärsrätt, men det slutgiltiga beslutet lämnades till senare. I dag den 25 mars är den sista dagen att lämna in besvärsansökan.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp