DELA

Berner: Regeringen rör bara passagerarstödet om den måste

Ålandsminister Anne Berner vill inte skära ner i passagerarstöden till sjöfarten men gärna i byråkratin för nystartade företag.
Möte med landskapsregeringen, lunch med rederinäringen, företagsbesök på Carus PBS och spelbolaget Paf och avslutningsvis en middag med nordiskt tema. Så såg Anne Berners (C) första ministerbesök på Åland ut.

Hur vill du som Ålandsminister utveckla relationen mellan riket och Åland?

– Jag vill främja förtroendet mellan Åland och riket genom att bygga upp ett välfungerande samarbete och förnya självstyrelselagen i en anda som skapar en bra bas i flera år framöver, sade Berner under en presskonferens i går.

Utöver Ålandsminister är Berner också kommunikationsminister och ansvarar för frågor gällande det nordiska samarbetet i statsminister Juha Sipiläs (C) regering.

I dagarna har regeringen Sipiläs största projekt, ett samhällsfördrag mellan arbetsmarknadsparterna, rullat i gång på allvar. Målet med samhällsfördraget är att förbättra Finlands konkurrenskraft genom ett avtal mellan arbetsgivarna och facken. Om parterna inte kommer överens väntar nedskärningar på sammanlagt 1,5 miljarder euro.

I nedskärningspaketet ingår passagerarstödet till rederierna. Viking Lines vd Jan Hanses har sagt att rederiet flaggar ut om passagerarstödet försvinner.

Hur ser du på att stödet till rederiena finns med på nedskärningslistan?

– Jag har själv suttit med i diskussioner där man diskuterar hur man ska stabilisera ekonomin samtidigt som vi försöker få tillväxt. Det är en svår balansgång. Vi har försökt se vilka nedskärningar vi absolut inte vill göra. I den korgen är sjöfarten, sade Anne Berner.

Varför?

– Vi anser att det är viktigt att så långt som möjligt stöda sjöfarten, säger Berner.

Trots de tuffa villkoren och den pressade tidtabellen är Berner optimistisk.

– Vi har samma målsättning och vi har en stor förhoppning om att samhällskontraktet ska lyckas. Juhani Salonuis (tidigare riksförlikningsman som nu leder förhandlingarna om ett samhällsfördrag red. anm.) är respekterad av båda sidor och har tidigare kommit med innovativa lösningar.

Några lätta förhandlingar lär det ändå inte bli. I Hufvudstadsbladet beskriver Salonius förhandlingarna som de svåraste under han karriär.

– Det vittnar om i vilken svår sits Finland är. Vi har en svår arbetslöshetsutveckling och en negativ tillväxt som vi absolut måste hantera.

Att regeringen meddelat att nedskärningar på 1,5 miljarder euro väntar som parterna inte når en lösning ser Berner inte som ett hot.

–  Jag tycker det är uppriktigt av regeringen att säga vilka möjligheter som finns och säga vad som händer om parterna inte lyckas. Om inte samhällsfördraget lyckas måste vi ha andra möjligheter. Nu vet alla var vi står.

Klumpsumman

Under mötet med landskapsregeringen diskuterades också avräkningsbeloppet, den så kallade klumpsumman. I dag ligger frågan hos Ålandsdelegationen.

– Klumpsumman är en helhet där jag gärna avvaktar och ser Ålandsdelegationens utlåtande först. Dagen efter att det har kommit rings vi med Camilla (Gunell red. anm.). Jag är öppen för att vi diskuterar olika alternativ och tar fram en lösning som är rättvis, främjar båda sidor och är flexibel.

En av de absolut största frågorna under den här mandatperioden är revideringen av den nya självstyrelselagen. Också där vill Berner vänta och se vad Ålandskommittén kommer fram till innan hon uttalar sig om Åland ska få ta över beskattningsområden.

Tar avstånd från Immonen

Under förra veckan väckte den Sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonen stor uppmärksamhet i riket och Åland då han i ett Facebookinlägg beskrev det mångkulturella samhället som en mardröm som måste bekämpas. Statusuppdateringen ledde till en stor manifestation för det mångkulturella samhället både i Helsingfors och i Mariehamn.

Också Berner tar avstånd från Immonens uttalande.

– Jag kommer själv från en mångkulturell bakgrund och är uppvuxen i en invandrarfamilj. Min personliga inställning är att Finland ska vara ett mångkulturellt, flerspråkigt och öppet land, säger Berner vars modersmål är tyska och vars familj kom från Schweiz 1935.

Hon hänvisar också till regeringsprogrammet där det står att Finland ska vara ett land som tar emot och tar hand om människor.