DELA
Foto: Fredrika Fellman

Barnmorskor på påskmarknad för att hjälpa

Trots att långfredagens soliga och varma väder hade hunnit försvinna till lördagen var det ändå nästan trångt på Torget i Mariehamn när den årliga påskmarknaden ordnades. Redan på förmiddagen vimlade det av besökare och försäljare.

Vid ett försäljningsstånd står Ålands barnmorskeförening.

– Vi samlar in pengar för att kunna utbilda en barnmorskestudent i Tanzania. Vi har fått en flicka utexaminerad redan och hoppas att vi ska kunna hjälpa flera. Att utbilda kvinnor ger dem en väg ut ur fattigdom och ger ringeffekter på hela samhället, säger föreningens Susanne Ekholm.

Föreningen har ett brett utbud och säljer bland annat bakverk, hantverk, babymössor och hästgödsel. Man kan också få en ansiktsmålning och så finns det en liten trädgårdsavdelning.

– Vi är som en egen påskmarknad på påskmarknaden, kan man säga. Vi barnmorskor har en bred kompetens. Hästintresset verkar vara en bra kombination med barnmorskeyrket, för vi är många som håller på med hästar.

Får ni in pengar på något annat vis till er insamling?

– Att sälja här på marknaden är en stor del. Vi har också småskalig försäljning av amningsarmband året runt. Vi kör också en kampanj med insamlingsbössor nu under april och maj. Mjuk & Len skänker tio procent av sin dagskassa i dag till vår insamling. Det är deras eget initiativ och vi vill gärna utmana andra företag att göra det samma. Våra bössor finns också på alla tre Iwa-caféer.

Hur firar du påskhelgen?

– Jag ska stå här och sälja och så ska jag jobba på BB.

Hinner du äta någon memma då?

– Självklart.