Barn föll för botar på biblioteket

DELA

Kodarklubben Åland kan få flera nya unga medlemmar efter lördagens prova på robot-evenemang på stadsbiblioteket.

Intresset är så stort att robotarna inte räcker till. Barnen får vänta på sin tur.

Lo Boman, 6 år, från Finström kom till biblioteket med sin mamma Helena Boman.

– Jag såg en bild på Facebook och frågade om Lo ville följa med hit för de har lekt med programmering på dagis, säger Helena.

Lo berättar att hon använt en blue-bot som man styr med knapptryck på ryggen. På stadsbiblioteket testade hon också en bee-bot som styrs genom brickor med pilar som placeras på en bräda. Ordningsföljden bestämmer hur roboten rör sig längs en bana.

– Jag vill köpa en sån där, säger Lo till sin mamma.

– Direkt när ett annat barn skulle ta över frågade hon det för hon vill programmera hemma, säger Helena.

Kanske är Lo en blivande medlem i kodarklubben? Det är inte bara roligt utan en investering i framtiden också. Det vet Jonah Perjus, 16, som är på plats för att visa besökarna hur robotarna fungerar.

– Man lär sig programmering och det är bra att kunna i massor av jobb, speciellt nu när världen är så extremt datoriserad. Det krävs väldigt många it-jobb i den moderna världen.

Freya Nordlund, 6 år, från Jomala, har också kört Bee-bot på sitt dagis. Här testade hon tre olika banor

– Jag vill ha en bee-bot, inte blue-bot.

– Hon tycker att det är kul att upptäcka nya saker och testa teknik. Man märker att den yngre generationen tar sig an teknik på ett annat sätt än vad du och jag gjorde, säger Charlotte Johansson.

Låneexemplar

Man kan köpa bee-bots och blue-bots men de finns också att låna på stadsbiblioteket, en av varje. Hittills har lånetiden varit en månad så väntetiden kan bli lång.

Den som är intresserad av Kodarklubben Åland kan kolla in dess Facebooksida eller hemsidan kodarklubben.ax. Temakvällar och kurser hålls i klubblokalen på Karlbergsvägen i Norrböle. I sommar ordnas flera läger för barn på Folkhögskolan i Finström.