DELA
Foto: Jonas Edsvik

Paf döms till samfundsbot i ärendet om penningtvätt

Högsta domstolen (HD) har dömt Ålands Penningautomatförening (Paf) till samfundsbot i ärendet som gällde penningtvätt av oaktsamhet, det meddelar HD i dag, onsdag.

HD anser att man i Pafs verksamhet har gjort sig skyldig till penningtvätt av oaktsamhet och att ”föreningen inte hade iakttagit den omsorg och försiktighet som krävts för att förebygga brottet. Även om gärningsmannen har förblivit okänd, var det uppenbart att gärningsmannen varit en person i Pafs tjänst och att brottet begåtts till förmån för föreningen.”

Med gärningsman menar Högsta domstolen den person som var ansvarig för att stänga av spelaren i det aktuella fallet, och det har inte klarlagts i utredningen vem den personen var.

Paf dömdes av Hovrätten till en förverkandepåföljd på 164 590,66 euro samtidigt som samfundsboten femdubblades till 250 000 euro. Åtalet mot vd:n förkastades redan i tingsrätten.

Redan i juni 2019 skrev Nyan om att Paf bestämt sig för att ansöka om besvärstillstånd av Högsta domstolen och att detta kan bli principiellt viktig för hela spelbranschen.
– Penningtvättsmål rörande spelbolag är unika, sade då Paf:s styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz till Nya Åland.

Högsta domstolen ger som bakgrund, i sitt pressmeddelande, att Paf i januari 2012 gjorde en anmälan om penningtvätt till Centralen för utredning av penningtvätt vid Centralkriminalpolisen, om en spelkund vars spelande på internet väckte misstankar om penningtvätt.

Efter att anmälan hade gjorts, hade spelkunden fortsatt att spela penningspel till ett belopp av 580 000 euro till slutet av oktober 2012. Det var även i oktober samma år som en företagare märkte att något inte stod rätt till med bokföringen och hela härvan med bokföraren som förskingrat pengar och spelat upp dem nystades upp.

I besvären till HD ansåg Paf att man inte inom föreningens verksamhet hade gjort sig skyldig till något brott och att yrkandet på samfundsbot skulle förkastas.

UPPDATERAD 3.2 KL 12.20.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp