DELA
Foto: Erkki SantamalaBRISTER Grava brister i bokföringen i ett turistföretag har fått åklagaren att åtala verksamhetsidkaren för grovt bokföringsbrott.

Åtalas för grovt bokföringsbrott

En kvinna som tidigare drivit ett turistbolag på landsbygden åtalades i går för grovt bokföringsbrott i tingsrätten.

Det har gått ganska lång tid sedan det misstänkta brottet begicks. Tiden anges till april 2009 till april 2011.

Kvinnan åtalades för att inte ha bokfört affärshändelser och inte upprättat bokslut och för att ha tagit in oriktiga och vilseledande uppgifter i bokföringen.

I stämningsansökan står det att affärshändelser inte har registrerats i bokföringen från och med augusti 2009, att bokslut inte upprättats för 2009 och fram till april 2010, kontantbetalningar har inte noterats i bokföringen dagligen, kassabokföring och de månatliga redovisningarna från bolagets två kassasystem saknas från 2010 och 2011. Antalet händelser som inte var bokförda är över 3 000.

Hon har enligt åklagaren också fört över pengar till sitt eget konto och även hennes make har fått pengar från bolaget till sitt konto. Kvinnans förklaring var att det handlade om inköp som gjorts för företagets räkning och att kvittona förkommit.

Kvinnan bestrider brott och säger att hon har varit i god tro eftersom hon varje månad fört bokföringsmaterialet till bokföringsbyrån och att hon fått beskedet att bokföringen skulle göras när hon hade betalat för arbetet. Endast löneutbetalningarna gjordes via bokföringsbyrån.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!