DELA

Åtal nu väckt för Eckeröbranden

Åklagare Henrik Lindeman har beslutat väcka åtal vid Ålands tingsrätt mot två kvinnor för mord. De anklagas för att avsiktligt ha hällt bensin över en man i hans hem i Eckerö på annandag jul och tänt på. Mannen ådrog sig så svåra skador att han avled två dygn senare och hans hem totalförstördes.

Polisen har vid en presskonferens den 16 april sagt att den ena av de två kvinnorna tidigare haft en relation med mannen och att motivbilden står att finna i relationen. Den andra kvinnan är enligt polisen väninna till den första.

Kvinnorna har suttit häktade sedan strax efter dådet. Den ena av dem – väninnan – har enligt uppgift från presskonferensen den 16 april erkänt dådet. Den andra sades då fortfarande neka till brottet.

Stämningsansökan och förundersökningsprotokollet blir offentliga först när ärendet tagits upp i tingsrätten, om inte tingsrätten bestämmer annat. I och med åtalets väckande måste rättegången normalt sett hållas inom två veckor.

– Det är huvudregeln, ja, säger åklagare Lindeman till Nyan.

– Datumet landar i och för sig mitt i Kristi himmelsfärdshelgen, så jag vet inte vad tingsrätten har tänkt med det.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp