DELA

Använd Nyans och Yles valkompass för att hitta din riksdagskandidat

Nya Åland har fått skräddarsy en valkompass tillsammans med Yle. I kompassen får du ta ställning till frågor gällande bland annat klimat, skattegränsen, säkerhet, pengar och hälsa.

Klicka här för att komma till valkompassen!

Årets valkompassamarbete omfattar Nya Åland, HSS Media, Västra Nyland, Apu, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, Ålands Radio, Landsbygdens Folk, Hilla Group och Suomen Kuvalehti. Varje samarbetspartner har i sin skräddarsydda valkompass möjlighet att ställa två egna frågor till kandidaterna. I övrigt baserar sig frågorna i valkompassen på Yles valkompass.

– Det är fint att se att den finlandssvenska mediebranschen vill samarbeta med Yle på bred front. Samarbetet kring valkompassen och resultattjänsten gynnar oss alla. Tack vare Yle kan medieföretagen erbjuda sina besökare på webben högklassiga tjänster i anslutning till valet. För Yle är det enbart positivt att tjänsterna når ut till fler. Yles uppgift är att stärka demokratin, och ju fler medborgare som uppmuntras att rösta och som kan ta del av valresultatet, desto bättre för samhället, säger Johanna Törn-Mangs, Svenska Yles ansvariga chefredaktör i en artikel på Svenska Yle.

Valkompassens och partikompassens påståenden har formulerats av arbetsgrupper bestående av Yles journalister. Utöver svenska och finska erbjuds valkompassen på engelska, ryska, nordsamiska och arabiska. När du fyller i kompassen, välj ”Landskapet Ålands valkrets”.

Vad är en valkompass?

Valkompassen hjälper väljare att hitta kandidater med liknande åsikter och värderingar som ens egna.