DELA

Äntligen medalj för Carlsson

ÖSPEL. Gustav Carlsson har vunnit sin första öspelsmedalj. Det på 100 meter fjäril.
– Skulle det bli medalj så var det på Gotland. Det känns helt fantastiskt, säger färske bronsmedaljören.

Åländske Gustav Carlsson var tvåa i kvalet på nytt åländskt rekord, 56,59 sekunder. I finalen knep han sedan bronset på 56,91 sekunder. Tvåa var Isle of Mans Brody Hewison på 56,26 och vann gjorde Guernseys Thomas Hollingsworth på 56,13.
När Carlsson var i mål höjde han blicken mot resultattavlan, som vittnade om att han tagit sin allra första öspelsmedalj.
– För två år sedan höll jag på att lägga av med simningen helt och hållet, så på ett sätt kan man säga att jag egentligen aldrig trodde att detta skulle hända, säger Carlsson, som tidigare slutat fyra som bäst (på Bermuda 2013).
– Det känns helt fantastiskt, riktigt riktigt roligt.

Beskriv stunden då du var i mål och blickade mot resultattavlan.
– Det var en otrolig lättnad, eftersom jag inte fick någon direkt känsla för min position under loppet. Det var faktiskt ett känsloladdat ögonblick.
Carlsson menar vidare att han hade som målsättning att knipa en medalj på Gotland. Men att den skulle komma på 100 meter fjäril trodde han inte.
– Nej, jag såg väl min bästa chans på 50 meter fjäril men jag klagar inte, säger han och ler brett.
Åländskt rekord i försöket och brons i finalen.
– Ja, det är mina två bästa lopp i livet. I alla fall på den här distansen. Jag har nog aldrig presterat bättre.
Gustav Carlsson har tre sträckor kvar att simma under öspelsveckan: Paradgrenen 50 meter fjäril, 50 meter frisim och stafett 4×50 meter frisim.
Vad tror du om dina chanser på 50 fjäril?
– Det finns helt klart en medaljchans. Det tror jag.

Olivia Weuro simmade också under tisdagskvällen. Hon slutade femma över 800 meter frisim med nya personbästa 9.26,74 minuter. Hon hade tio sekunder upp till pallen. Vann gjorde Färöarnas Vár Erlingsdóttir Eidesgaard på 8.53,57.