DELA
Foto: Jonas Edsvik

Anställd slår larm om problem vid ÅMHM

En anställd har i ett brev till landskapsregeringen och ÅMHM:s styrelse slagit larm om en allt sämre arbetsmiljö inom ÅMHM.

Brevskrivaren skriver bland annat att stämningen på myndigheten varit dalande under lång tid, och fortsätter: ”Sedan vår nuvarande myndighetschef tillsattes har han kritiserats och tonen har gradvis hårdnat.”

Han hänvisar till två personalenkäter med dåliga resultat, sjukskrivningar och samtal med styrelsen, Cityläkarna och personalchefen. Han nämner också att personalen i höstas fick föreläsningar och övningar med en gestaltterapeut, men att han bedömer att situationen förvärrats efter detta.

Skribenten fortsätter:

”Det som börjat som kritik av ledarskapet har mer börjat handla om myndighetschefen som person. Myndighetschefen har på ett för mig ofattbart sätt varit i stånd att sitta kvar utan att för personalen på allvar uppmärksamma att det finns ett problem och att han är en del av problemkomplexet.”

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve (MSÅ) säger att regeringen är medveten om problemet.

– Det vore fel att göra det enbart till ett personproblem – det är ett strukturellt problem. Hela uppdraget som myndighetschef är mycket utmanande.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!