DELA
Foto: Jonas Edsvik

Amorellas besättning prisas

Besättningen på Viking Lines Amorella får i dag priset Sea Sunday för sin insats vid evakueringen av passagerarna i samband grundstötningen för ett år sedan.

Så här lyder prisnämndens motivering: Evakuering av passagerare och besättning från ett passagerarfartyg kräver stor yrkeskunnighet och regelbunden övning i samarbete med olika aktörer. M/S Amorellas besättning under ledning av Rune Fellman skötte evakueringen säkert och professionellt. Enligt passagerarnas respons vidtogs räddningsåtgärderna lugnt och på ett sätt som fick passagerarna att känna att de var i trygga händer och att deras evakuering skulle löpa smidigt.

Tacksam för priset

Amorellas befälhavare Rune Fellman är tacksam för priset.

– Det är fint att sjösäkerheten i Finland håller en så hög nivå. Erkännandet visar att man följer med och uppskattar det säkerhetsarbete som utförs till sjöss. Jag vill på hela min besättnings vägnar rikta ett varmt tack till organisationerna inom sjöfartsbranschen. Även om det redan gått ett år sedan olyckan, kommer jag garanterat alltid att minnas den dagen. Jag tror att alla involverade känner på samma sätt, säger Fellman enligt ett pressmeddelande från Viking Line.

 

Det här är Sea Sunday-priset:
– Priset är ett erkännande för en förtjänstfull insats för sjösäkerheten.
– Det inrättades 1997 av de finländska myndigheterna samt organisationer inom både yrkes- och fritidssjöfart.