DELA
Foto: Jonas Edsvik

Allt ska vara åländskt när 250 utvalda går på sekelfest i kväll

Lantrådet Veronica Thörnroos har bjudit in 500 utvalda ålänningar inom den politiska, offentliga, kyrkliga och privata sektorn till kvällens sekelfest på Alandica för att fira Åland100. 250 av dem har tackat ja till festen som finansieras med offentliga medel.

Landskapsregeringen sänder från festen på fredagskvällen- se den här!

– Vi har försökt att bjuda in så brett som möjligt, säger Veronica Thörnroos.

Festens tema är 1920-tal, vilket också har angivits som klädkod i inbjudan.

– Vi har använt oss av vårt egensinne och skrivit att man gärna får inspireras av det glada 20-talet, säger Veronica Thörnroos.

Vad den kostar är svårt för lantrådet att ge några uppgifter om på stående fot.

– Det finns självklart kalkyler över detta som med allt annat, men jag kan inte få tag på dem där jag är nu. Det är en styrgrupp som har haft hand om detta, och medlemmarna i styrgruppen har i sin tur haft hand om olika områden. Dessutom är allt inte helt klart ännu, så det måste jag återkomma om, säger hon.

Pengarna är sedan tidigare öronmärkta för festligheterna i samband med firandet av Åland 100 och Sekelfesten var tänkt att inleda jubileumsåret men fick skjutas på framtiden på grund av pandemirestriktionerna och sedan till följd av att saker blev uppbokade, enligt Thörnroos.

– Det här är tredje gången som vi försökt arrangera detta.

Festen börjar klockan 17 i kväll, fredag, på Alandica och festprogrammet, som går att läsa i sin helhet här intill, består av musikuppträdanden av åländska artister samt buffémiddag med dryck. Musikuppträdandet organiseras av Fredrik Erlandsson.

Det här finansieras med offentliga medel, hur har ni tänkt kring det i planeringen av festen?

– Vi har försökt göra det så åländskt som möjligt. Sedan måste man tänka på att vi redan tidigare har firat Åland100 på mer än ett sätt och vi hade ju tänkt inleda med detta. Men vi har använt åländska producenter till maten, bara åländska artister till underhållningen, och så vidare. Sedan serverar vi ingen starksprit eller avec, utan bara måltidsdryck. Annan dryck får man betala själv.

250 av 500 inbjudna har tackat ja, är ni nöjda med den siffran?

– Ja, måste vi väl vara? Jag tror inte att vi har reflekterat över det.

Festligheterna på Alandica livesänds på landskapsregeringens youtubesida.

FESTPROGRAM

17.00: Dörrarna öppnas. Cocktail och välkomstmingel.

18.15: Lantrådets välkomsthälsning.

18.30: Festprogrammet börjar i stora salen. Musikkavalkad av åländska artister.

19.30: Buffémiddag inklusive dryck.

22.00: Dans efter middagen. Drycker efter middagen på egen bekostnad.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp