DELA
Foto: Joakim Holmström

Algblomning att vänta de kommande veckorna

Runt Åland är det risk för algblomning. Strandbesökare har anledning att vara uppmärksamma på algläget under de kommande veckorna.

– Om vädret fortsätter vara varmt kan vi vara säkra på att algblomningen ökar. Riskanalysen vi gjorde tidigare i sommar menade att det blir en betydligt rik algblomning, säger Vivi Fleming som är enhetschef på Finlands miljöcentral.

Algblomningen orsakas av det varma vädret som gjort vattnet varmt. När algblomningen uppstår beror på vädret och kan börja så tidigt som vid midsommar. Men det varierar från år till år.

– Som det ser ut på väderprognosen kan vi få algblomning under de kommande veckorna.

Man kan kolla upp de allmänna simsträndernas algläge på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighets (ÅMHM) karttjänst på amhm.ax. Men eftersom algläget snabbt kan ändra sig uppmanar myndigheten att strandgästerna gör sin egen bedömning.

– Om man simmar på sin egen strand eller på en plats som inte är en simstrand kan man kolla på det stora läget. Men viktigast är att titta i vattnet där man tänker simma, säger Fleming.

Cyanobakterier som samlar sig på vattenytan ser grötaktigt ut.

– Om man rör det med en käpp och det inte hamnar på käppen utan blandar sig i vattnet är det blågröna alger.

Om det är blåsigt syns kanske inte algerna på ytan men de finns istället blandade i vattnet.

– I vattnet finns det då ungefär en millimeter stora gröna partiklar. Det är sannolikt cyanobakterier. De kan vara lika giftiga om de är blandade som när de ligger på ytan.

Man ska inte låta hundar eller andra djur simma i vatten med cyanobakterier.

Test

– Burktest kan vara bra att göra om man har tid. Det tar 30 minuter. Idén är att man tar vatten i en burk och låter vattnet värma sig. När vattnet blir varmt stiger partiklarna upp till ytan och bildar en yta. Det är bara blågröna alger som gör det.

Man kan även köpa gifttester för att upptäcka giftiga blågröna alger.

– När man gör ett test gäller det där och då. Det räcker inte att ta ett test en dag och komma tillbaka två dagar senare. Algerna är snabba på att växa och forma om sig.