DELA

Albanus styr mot oviss framtid

Galva, splitsa, dreva, måla är några av de saker som görs under vinterns underhåll av Albanus.
– Hon är i mycket fint skick, säger Börje Mattsson styrelsemedlem i Skeppsföreningen Albanus.
Men i höst börjar bygget av hennes efterträdare, Emelia, som ska vara klar 2024. Vad som händer med Albanus då är ännu oklart.

Längs Österleden brummar bilarna förbi i lunchrusningen men i Sjökvarteret är det lugnt och tyst så här års. Iskalla vindar drar in över Slemmern och Albanus ligger under vintertäckning vid en brygga. Under det provisoriskt uppspända taket pågår vinterns renovering. Här har hon legat sedan några månader tillbaka.
Strömmingsmarknaden i Helsingfors i oktober varje år är säsongens sista programpunkt för Albanus. Sedan spänns plasttaket upp på den snart 30-åriga galeasen och arbetet med underhållet påbörjas.
– I år är det inte så stora renoveringar men ett nytt storsegel ska hon få, säger Christian Stenbäck som är anställd av Skeppsföreningen Albanus och sköter en del av underhållet på vintern och seglingar på sommaren.
– Vi har drevat taket till kajutan. Drevning görs varje år där det behövs, till exempel på däck eller i skrovet, säger Stenbäck och förklarar att det innebär att man slår in lindrev i syfte att täta mellanrum.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Ida Jansson