DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ålänningarna googlade sport och vaccinationer

Fotboll, vaccinationer och ishockey. Det är Googlesökningarna som ökat mest på Åland under 2021.

EM 2021, ÅHS vaccination och Daily Mail är de sökord som ökat mest på Åland under det gångna året enligt Googles egna statistik över söktrender.

I Finland däremot trendar sökningar på onlinespelet Popcat och Netflixserien Squid Game, de trendar också globalt. Den allra populäraste sökningen i Finland är väder.

På Youtube är det i år figurerna Babblarna som ålänningarna sökt på allra mest.

I statistiken över hela Finlands googlesökningar, som är mer omfattande än den över enbart Åland, syns att de mest googlade frågorna i Finland präglas av coronapandemin och eventuellt också den sociala isoleringen. I Finland är nämligen de mest googlade frågorna ”var hittar man coronapass”, ”när coronatesta sig” och ”vad göra när du har tråkigt” (översatta från finska).

Den danska fotbollsspelaren Christian Eriksen som fick hjärtstopp under EM-premiärmatchen mot Finland i somras är den mest googlade idrottaren både i Finland och i hela världen under fjolåret.

Nyan i topp

Med hjälp av Googles sökordsstatistik är det möjligt att se vad hela världen googlat om Åland. Flest sökningar har gjorts på Nya Åland, följt av de andra åländska medierna samt ”väder Åland”.

När det istället kommer till vilka googlesökningar som ökat mest i världen jämfört med tidigare hittar vi landsbygdsevenemanget Skördefesten på Åland, Lantmäteriverket och foodtrucken Me Gusta högst upp på topplistan.

I Nya Ålands digitala nyårstidning hittar du flera topplistor som visar vad ålänningarna googlat och vad världen googlat om Åland.