DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ålänningar hemsöks av bluffsamtal

Vågen av bluffsamtal rullar vidare. Rådet förblir detsamma: undvik att svara på samtal från okända utländska nummer. Men även om man råkar göra det så är det ingen fara – det är bara att lägga på direkt.
– Det är en stor attack, och jättemånga av våra och andras kunder kontaktar oss. Jag har bara hört att detta pågår i Finland, men säkert är det större än så, säger Tom Bengtsson, vd för Ålcom.

Syftet med samtalen är enligt Tom Bengtsson att få tillgång till abonnenternas datorer och stjäla information därifrån, till exempel bank-id eller lösenord. Rådet är att inte svara på samtal från okända utländska nummer, eller – om man i alla fall svarar – bara lägga på luren.

– Man behöver inte vara orolig om man råkar svara – det händer inget. I de som jag hört om utger de sig för att vara från Microsoft eller någon annan datorleverantör. De vill att man ska gå in i sin dator och göra något, och det som då händer är att man ger dem tillgång till sin dator och informationen där. I nästa steg vill de komma över bank-id eller lösenord, eller utöva någon form av utpressning.

Det nya med den här attacken är att brottslingarna kan välja vilket nummer som visas i displayen på abonnentens telefon.

– Jag tror de tar helt slumpmässiga nummer, en del befintliga och andra påhittade, säger Tom Bengtsson.

Vad gör man för att få stopp på de här bluffsamtalen?

– Ärendet är överfört till polisen, eller egentligen till cybersäkerhetsmyndigheten. Men utsikterna att få stopp på det är tyvärr ganska små.

Vågen av bluffsamtal började förra veckan, och ser ut att växa.

– Jag har inte upplevt den här skalan tidigare. Tidigare har det varit enskilda nummer som vi har kunnat blockera, men den möjligheten finns inte nu – det är så många olika nummer, säger Tom Bengtsson.

Eftersom brottslingarna hela tiden byter nummer är det heller ingen idé för enskilda abonnenter att blockera varje nummer som ringer upp.