DELA
Foto: Presidentens kansli

Ålandsveckor i butik nytt projekt

Ålandsveckor i butik är ett nytt projekt som lanseras i juni.

Projektet ”Axganmat på evenemang” ägs av Landskapsregeringen och ligger under Landsbygdsutvecklingen. Marika ”Mysan” Sundqvist är projektledare och den som leder samarbetet med dagligvaruhandeln om Ålandsveckorna.

Syftet med Axganmat-projektet är att lyfta fram och samordna synligheten av åländsk mat, livsmedelsprodukter och mataktiviteter under de evenemang som arrangeras i anslutning till firandet av ”Åland100” från den 9 juni och ett år framåt.

– Under projekttiden skall det bästa Åland har att erbjuda när det gäller mat och måltider visas upp för såväl ålänningar som besökare. Vid sidan av evenemangen i anslutning till Åland100 jobbar projektet med att få konsumenterna att i allt större utsträckning välja axgana råvaror och axgan mat, skriver Mysan i senaste Landsbygdsnytt.

– Vi vet att konsumenterna fattar de flesta köpbesluten i butiken och utgångspunkten för samarbetet har varit ”hur vi kan samarbeta för att öka de axgana köpbesluten?” säger hon om Ålandsveckorna..

Den första genomförs 7–13 juni.

– Då kommer vi att satsa lokalt i alla led. Vi kommer att sätta fokus på andra, mjuka värden än priset. Vi kommer att kommunicera kvalitet och spårbarhet, att kunden vet vad man köper och ser vad man äter, det miljövänliga i våra korta avstånd. Och framför allt – att pengarna stannar hemma.

Det ska erbjudas information om vad axgan innebär, smakprover och evenemang i butikerna.

En åländsk matkasse som utgår från ett nytt recept på en axgansk middag tas fram. För recepten står Johanna Dahlgren och Viktor Eriksson som har målet att man på rimlig tid ska kunna laga bra, näringsrik och axgansk mat från grunden.

Första Ålandsveckan arrangeras i Mathis-butikerna, i september–oktober blir det en uppföljning.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp