DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>STORA RUBRIKER Det blev stor uppmärksamhet i medierna när Bukowskis i Helsingfors för en knapp månad sedan köpte tillbaks sex målningar, som auktionshuset tidigare sålt, och som misstänks vara förfalskade.

Åländsk koplling i förfalskningshärva

En person med åländska rötter pekas ut som en av de misstänkta i en mångförgrenad konstsvindel som inom kort ska åtalsprövas i Helsingfors hovrätt.

Hans förklaring är att det handlar om ett missförstånd.
Förra månaden gick auktionshuset Bukowskis i Helsingfors ut med att sex målningar som auktionshuset sålt misstänks vara förfalskade. Bukowskis hade då beslutat köpa tillbaka målningarna för 7,5 miljoner kronor, omkring 800 000 euro.

Men det tog inte slut där. I måndags kablade finska MTV ut nyheten att auktionshusets förra vd – med rötter på Åland – misstänks för bedrägeri i den omfattande brottshärva där försäljningen av de sex förfalskade målningarna ingick.

Till MTV har den tidigare Bukowskis-chefen sagt att han nekar till brott och att det enligt honom handlar om ett missförstånd. Nya Åland försökte nå honom i går men lyckades inte få kontakt. Han lämnade auktionshuset i våras.

Nya Åland har talat med Kimmo Nokkonen, Centralkriminalpolisens förundersökningsledare som har lett utredningen om det som visade sig växa till en häpnadsväckande stor konstbrottshärva.

Nya Åland frågar om det stämmer att den tidigare vd:n är misstänkt i brottshärvan.

– Jag kan inte säga något om vilka personer som uppträder i brottshärvan och vilka företag som berörs. Jag beklagar att det är så, men lagen hindrar mig.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!