DELA

Ålandsfriidrottare bokade FM-biljetter

FRIIDROTT. Maria Söderlund och Celina Holmberg ordnade åländska guldmedaljer i Sayo Games.

Men minst lika mycket imponerade Anni Nylund – som klarade tre FM-kvalgränser.

– Hon är en otroligt mångsidig tjej, säger friidrottsledaren Christian Jansson.
Klassiska friidrottstävlingen Sayo Games i Sollentuna såg flera fina åländska prestationer den gångna helgen.

Bland dem stack Anni Nylunds ut i F14-klassen, eftersom Jomalatjejen klarade FM-kvalgränsen i tre olika grenar. I längd hoppade Nylund för första gången över fem meter (5.02) och blev trea. På 800 meter tog hon brons på tiden 2.29,30 – och på 300 meter löpte hon fina 43,03.

Därmed står det klart att JIK:aren kan välja och vraka bland sina grenar på FM i Tavastehus för 14-15-åringar i mitten på augusti.

– Man får bara ställa upp i två grenar på FM, så Anni får fundera i sommar vilka hon känner för att tävla i. Dessutom är hon inkvalad även på 100 meter efter sina 13,38 som hon gjorde i fjol. Man behöver göra 13,54 för att nå FM, och Anni har mer än så i sig, säger tränaren Frank Ottesen som tar med sig Nylund, Amanda Gustafsson, Eric Sjölund och Maria Söderlund på en elittävling för ungdomar i Karis i helgen.

– Att Anni är över fem meter i längd för första gången är såklart en milstolpe, men jag är också riktigt imponerad av henne ”trehundring”. Den tiden gör hon utan någon specialträning, så det finns mer att hämta där i sommar.

Två guld

Maria Söderlund slog till med ett rejält personbästa på 800 meter i helgen. LIF:aren sprang på 2.21,85, vilket räckte till seger i D17-klassen.

– Resultatet är så pass bra som A-klass och ger henne därmed möjligheten att löpa FM senare i sommar (i Kajana), säger friidrottsledaren Christian Jansson.

Ålands andra guldmedalj i Sollentuna Athletic Youth Open – som ordnades för 27:e gången på Sollentunavallen – stod IFK:aren Celina Holmberg för i höjdhopp. Hennes 1.45 (tre centimeter från hennes personbästa) räckte till seger i F12-klassen, och hon tog även brons i längdhopp på 4.61 i konkurrens med tjugo andra hoppare (Saga Hermundstad, IF Linnéa, vann på 4.90).

 

Läs mer i tisdagens Nyan