DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ålandsföretag satsar på volontärresor

Volontära Norden heter ett nytt reseföretag om erbjuder volontärresor. Det är åländska Frida Blomster och Caroline Ericsson som har tagit över ett svenskt bolags volontärreseavdelning.

– Branschen är för liten för att enbart kunna rikta sig till Åland. Vi behöver en större marknad, säger Frida Blomster om företaget som har sitt kontor i Stockholm.
Att åka på volontärresa är populärt just nu och Frida Blomster och Caroline Eriksson tror att företaget har möjlighet att växa ytterligare. Platserna eller volontärprojekten som de erbjuder åt sina kunder är sådana som de har tagit fram tillsammans med olika internationella samarbetspartners. De erbjuder volontärresor till allt från Oceanien till Afrika och Latinamerika. Det enda de inte har är resor till Europa.

Dykningsresorna till Mexico eller Seychellerna är populära. Då hjälper man till att samla in information till en forskningsbas om den maritima miljön.

– Undervisningsresor till Sydafrika är också populärt, säger Caroline Ericsson.

Frida Blomster har tidigare arbetat hos det svenska bolaget vars volontärreseavdelning de nu tagit över. Hon har också besökt en del av platserna. I och med att de tog över avdelningen fick de med sig en del kunder och började inte helt tomhänta. Det egna bolaget är bara några veckor gammalt.

– Volontärresor är en väldigt nischad bransch och det är för smått för att enbart rikta sig till Åland. Vi behöver en större marknad, säger Blomster.

Företaget är registrerat på Åland men de har besökskontor i Stockholm. I Sverige finns den största kundkretsen men de hoppas att fler ålänningar får upp ögonen för resebolaget.

Blomster och Ericssons bolag Volontära Norden erbjuder också konsultation innan och under tiden man är på resa. Folk i alla åldrar åker på volontärresor men vanligaste åldern är 18–25.

– Den äldsta har varit 72 år, bara man vill så kan man, säger Blomster.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!