DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>FLYKTVÄG Färjorna till Åland nämns som en ny väg för de flyktingar som väljer att söka asyl i Finland hellre än i Sverige. På bilden Eckerölinjens fartyg Eckerö.

Ålandsfartyg ny utväg för flyktingar

Färjorna till Åland från Kapellskär och Grisslehamn nämns som en snabb och billig resväg för de flyktingar som väljer att registrera sig i Finland i stället för Sverige.

– Vi välkomnar alla resenärer, säger Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström.
I går meddelande inrikesministeriet att fler än 200 asylsökande kommer till Finland varje dag, många av dem via Sverige till norra Finland. Flyktingarna korsar gränsen vid Haparanda/Torneå och registreras i Kemi och Uleåborg.

Många flyktingar från övriga Europa är på väg till Sverige. Varför många väljer att fortsätta till Finland är inte utrett men en teori är att flyktingförläggningarna är fulla i Sverige som på kort tid tagit mot många asylsökande, främst från Syrien.

I en sluten grupp på Facebook planerar personer i Sverige flyktingarnas resor vidare till Finland. Resor sker med hjälp av frivilliga som erbjuder skjuts, mat och logi, men också tåg och andra transportsätt nämns.

En ganska ny tanke är att flyktingar kan ta vägen över Ålands hav med Eckerölinjen eller Viking Lines Rosella. Den som registrerar sig och söker asyl hos polisen på Åland sänds per automatik vidare till Åbo där situationen på flyktingförläggningarna nu har stabiliserats något eftersom många nya förläggningar har öppnats unde de senaste veckorna.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!