DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>FÖRKLARAR Kauppalehtis börsboss-jämförelse talar inte till Ålandsbankens vd Peter Wiklöfs fördel. Men det finns förklaringar, säger han.

Ålandsbankens vd om låga rankingen

Ålandsbankens aktie var mycket högt värderad 2008 när vd Peter Wiklöf tillträdde. Det är hans förklaring till att han rankats lågt i Kauppalehtis jämförelse av börsbolagens vd:ar.

Strax före valborg publicerade affärstidningen Kauppalehtis aktiebilaga Optio två listor där man jämförde årsavkastningen i finländska börsbolag och utsåg börsens bästa respektive sämsta verkställande direktörer mot bakgrund av hur mycket placerarna hade tjänat eller förlorat på sitt aktieinnehav under de år som VD:arna haft det operativa ansvaret.

Optio kom fram till att den genomsnittliga börsbossen skapade en årsavkastning på 12 procent åt placerarna. Överlägsen etta på listan är systemleverantören Scanfils vd Petteri Jokitalo med en årsavkastning på drygt 58 procent med en omsättning på 377 miljoner euro.

Ålandsbankens vd Peter Wiklöf hamnade på den andra listan, den över vd:ar som varit minst framgångsrika enligt de parametrar som tillämpats i jämförelsen. Wiklöf placerade sig på fjärde plats från slutet bland börsbossarna och årsavkastningen under hans tid uppges vara.

Mot bakgrunden av att fjolåret var Ålandsbankens mest framgångsrika år någonsin och det egna kapitalet har växt till ungefär det dubbla sedan Peter Wiklöf tillträdde som vd 1 april 2008 ter sig bottenplaceringen inte självklar.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!