DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ålands radio lät andra medier publicera granskning först

Ålands Radio valde på måndagen att skicka ut information om sin kommande granskning till Nya Åland och tidningen Åland och tillät dem att publicera uppgifter om reportaget redan i förväg, från klockan 22 dagen innan.– Jag tycker att det här är hur public service ska fungera, man delar med sig, säger redaktionschefen Heidi Grandell-Sonck till Nyan.

Ålands Radio sände på tisdag morgon ett längre granskande reportage om en åländsk äppelodlare, som sades utnyttja ukrainska fruktplockare. Reportaget innehöll intervjuer med fem ukrainare som uppgav att de blivit illa bemötta, inte fått ut sina löner och fått sluta i förtid. Radion hade också intervjuer med Regionförvaltningsverket, talat med jurister och fått kommentarer från den åländska polisen.

Fick publicera i förväg

Men redan på måndag eftermiddag fick Ålands två tidningsredaktioner uppgifter om det kommande reportaget och erbjöds möjlighet att, med erforderlig hänvisning till Ålands Radio, publicera uppgifterna redan klockan 22 på måndag kväll – sju timmar före radion.

Detta grepp, att i förväg skicka ut presspaket med ett så kallat embargo, är nytt på Åland men förekommer på fastlandet. Nya Åland valde att avstå från publicering, tidningen Åland nappade på erbjudandet.

Nyan ringde upp Heidi Grandell-Sonck, som tidigare arbetat som producent för Svenska Yles granskande redaktion, och som gjorde reportaget i Ålands Radio, för en kommentar.

Vana

Vad fick er att erbjuda bägge tidningarna att gå ut med ert grävande reportage i förväg?

– Det kom sig nog mycket av en vana jag har med mig från min förra redaktion, där vi alltid skickade ut presspaket på större granskningar. Och så tyckte jag väl att det skulle finnas något mervärde för tidningarna, så därför satte vi ett embargo som var tidigare än vår egen publicering.

– På något plan har vi ju heller ingen ”affärsmodell”, så vi kan på ett annat sätt dela med oss på ett sätt som kommersiella aktörer inte kan.

Har den vanan lett till några kontroverser?

– Nej, någon gång har jag kanske varit fundersam över hur bra det är att läsa en stor artikel i Iltalehti om det, dagen före ens egen grej går ut. Men jag upplevde här att det viktigaste var att berättelsen nådde ut, mer än vart trafiken gick.

– Jag tycker att det här är hur public service ska fungera. Man delar med sig. Det är lite fint. Jag tror på ett starkt gemensamt nyhetsfält.

Kommer ni fortsätta med detta?

– Förmodligen, eftersom mottagandet blev positivt. Jag tror att alla ser att ingen har något att förlora.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp