DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland posts vd om skattebedrägeriet

Varken Åland post eller Pectus vet med säkerhet om det finländska företaget som är mistänkt för grovt skattebedrägeri, grovt tullklareringsbrott och grovt bokföringsbrott, som nyan.ax berättade om i fredags, är deras kund.
– Utifrån företagsgranskningen som Tullen gjort, har det finska aktiebolaget bokfört sina skattegränsförsäljningar med en mervärdeskatt på noll procent gällande import. Företaget importerade varor anpassade för postorderhandel till Åland från EU och från länder utanför EU och sålde dem vidare från Åland till konsumenter i riket, skriver Tullen i ett pressmeddelande.

Henrik Lundberg, vd på Åland post, säger att fallet av grovt skattebedrägeri inte direkt kommer att påverka deras verksamhet.

Rör det sig om någon av era kunder?

– Vi känner till det här fallet.

Han menar att han har en gissning om vilket företag det handlar om, men vill inte uppge något namn eftersom han inte vet helt med säkerhet vilket det är.

– Till viss del har reglerna varit otydliga, men det verkar även ha tänjts lite på dem. Det kan också röra sig om ett misstag, säger han om det misstänkta skattefusket.

Daniel Eriksson på Pectus säger att han inte känner till något mer om fallet än det som sägs i tullens pressmeddelande.

Läs mer i måndagens Nya Åland!