DELA
Foto: Stefan Öhberg

IFK behöver mer kapital-beslut om aktieemission väntar

IFK Mariehamn ab är i en utmanande ekonomisk situation. På kommande bolagsstämma den 26 mars föreslås därför att nytt kapital ska fås in genom en eller flera aktieemissioner.

Enligt IFK Mariehamns facebooksida är förslaget att maximalt 25.000 aktier skulle säljas till ett pris av 50 euro per aktie.

Enligt förslaget skulle alla nuvarande ägare ha rätt att teckna en ny aktie för 50 euro för varje aktie de redan äger. Dessutom skulle styrelsen få rätt att emittera aktier även till andra än tidigare ägare, till samma pris, 50 euro per aktie.

Är det kris? 
”Nej, vi klarar utan vidare säsongen 2019 även om vi inte lyckas spela till oss en plats i Europa. Däremot är det tyvärr en realitet att utan Europaspel eller någon stor spelarförsäljning har vi inte råd att 2020 ha en trupp med samma kostnad som 2019. Vi skulle alltså inför 2020 tvingas göra kraftiga nedskärningar i spelarbudgeten som ju är vår helt dominerande kostnad. Vår bedömning är att vi inte långsiktigt kan säkerställa vår plats i Veikkausliga om spelartruppen bantas med i storleksordningen 200.000 euro. Förmodligen kunde vi klara oss kvar ett år eller två men på lång sikt, knappast. Emissionen är alltså ett sätt att på lång sikt säkerställa att vi fortsätter i Finlands högsta serie.” skriver IFK på sin Facebook-sida.

Om alla 25.000 aktier tecknas skulle IFK få in 1.250.000 euro, men det räknar man inte med. Målsättning är att få in 400.000 euro.