DELA

ÅHS: Hätsk stämning kan skrämma folk

Det finns en risk att den hårda tonen i sociala medier skrämmer folk från att söka vård. Det här efter att ett nytt fall av coronasmitta hittades i fredags.

– Man är rädd för att bli stämplad. Det är en inte helt oproblematisk stämning, säger Jeanette Pajunen.
På fredagen konstaterades det andra fallet på en vecka. Nu har totalt 14 personer testats positivt i covid-19 på Åland.

– Precis som det tidigare fallet i veckan är det här en hemvändande ålänning, en ung vuxen som kommer hem från Sverige på sommarlov. Smittan har kommit i Sverige, inte här, säger Jeanette Pajunen, direktör för ÅHS.

Smittspårningen klar

Smittspårningen är avslutad och ingen är satt i karantän på grund av det fjortonde fallet. Två personer sitter i karantän efter det trettonde fallet.

– Det betyder att människor sköter sig utomordentligt väl.

Den fjortonde personen mår enligt omständigheterna bra.

Inom ÅHS har man diskuterat den hätska ton som råder dels på sociala medier, dels ute i samhället. Den är problematisk, anser man från vårdarhåll, eftersom det skuldbelägger den som blir sjuk.

– Vi är rädda att det finns människor som inte vågar söka vård när det blir så obehagligt. Man är rädd att bli stämplad. Jag vill lyfta fram det Kim Westman (chef för gränsbevakningen på Åland, reds.anm.) sa på en presskonferens tidigare, att alla som kommer till Åland har kontrollerats och har giltiga skäl att vara här. Nu finns det risk att den som får symtom inte vågar åka in för provtagning. Vi vill ju absolut att de ska komma till provtagningen! säger Jeanette Pajunen.

Enligt ÅHS: senaste uppdatering på söndagskvällen har totalt 1 057 patienter testats och fått svar.