DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅF lämnar regeringssamarbetet

Ålands framtid lämnar landskapsregeringen och går i opposition. Det berättade ordförande Peggy Eriksson på en presskonferens på måndagsförmiddagen.

Orsaken är att man anser att landskapsregeringen inte följer sitt eget regeringsprogram  – och att lantrådet Veronica Thörnroos (C), enligt Peggy Eriksson, hotat ÅF om de inte samarbetar bättre.

Ålands framtid kritiserar landskapsregeringen på en rad punkter. Det handlar om att regeringen inte höjt landskapsandelarna till kommunerna, skrivningar i kriskommunslagstiftningen, den nya barnomsorgslagen som det varken gjordes en  barnkonsekvens- eller kostnadsanalys på, samt även agerandet i revideringen av självstyrelselagen.

-Det har inte varit ett lätt beslut. Vi har försökt se alternativ, men styrelsen var enig i sitt beslut, säger Peggy Eriksson, ordförande för Ålands framtid.

Gällande hotet ska det ha kommit på ett partiledarmöte efter att Ålands framtid ett flertal gånger, som ett sätt att föra fram sin egen politik, lämnat in motioner och skrivit insändare som gått i strid med den övriga landskapsregeringens handlande.

Läs mer i tisdagens tidning!

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp