DELA
Foto: Ralf Carlsson

400 000 för att rädda Östersjön

Upp till 400 000 euro delar Ålandsbanken ut till årets Rädda Östersjön-projekt.

Det är dubbelt så mycket som de nio belönade projekten fick dela på i fjol.
Ansökningstiden för årets Östersjöprojekt har påbörjats och pågår fram till den 30 september. Vinnarna väljs ut genom en allmän omröstning och med hjälp av en jury som består av flera miljöexperter.

I år lanseras den nya kategorin för digitala innovationer.

– Ilkka Paananen, verkställande direktör för spelbolaget Supercell, kommer att utvärdera projektidéer tillsammans med bland
annat Skype-medgrundaren Niklas Zennström,sägs i ett pressmeddelande, som fortsätter:

Östersjön är ett av världens mest hotade hav. Döda zoner täcker delar av havsbotten redan, som en konsekvens av övergödningen. Samverkan mellan flera parter och utveckling av nya idéer är avgörande för Östersjöns framtid. Östersjöprojektet uppmanar nu deltagare att medverka i miljöarbetet med hjälp av digitala innovationer.

– Nu för tiden har vi stora möjligheter att använda teknik för att lösa många av de problem som vi känt till länge. Den här regionen har kapacitet att vara världsledande inom ansvariga och innovativa lösningar när det gäller utmaningar inom vattenkvalitet. För att detta ska ske måste vi gå samman med andra, och denna kategori är en bra plattform för att göra det, säger Niklas Zennström.

Läs mer i måndagens Nya Åland!