DELA
Foto: Ida K Jansson

23 nyutbildade flyktingvänner

Under september har Röda Korset hållit en vänkurs med inriktning på integration.

Nu finns 23 personer som ska fungera som ett stöd till de kvotflyktingar som anländer under hösten.
Under hösten kommer sammanlagt fem flyktingfamiljer till Åland. Mariehamn tar emot två av dem och Jomala, Lemland och Finström tar emot en familj vardera.

I september har Röda Korset hållit en vänkurs för att utbilda personer som vill fungera som vänner till inte bara kvotflyktingar utan även andra asylsökande och inflyttade personer.

Vänverksamheten är helt frivillig och 23 personer anmälde sig till kursen.

Att vara en vän till en flyktingfamilj kan se väldigt olika ut, förklarar Linda Johansson som är Röda Korsets samordnare för mångkulturell och social verksamhet.

– Främst är en vän till en flyktingfamilj ett socialt stöd som hjälper till med olika saker i vardagen. Men man kan också bara finnas där för att ta en fika eller en promenad eller för att öva på språket.

Senast år 2015 hölls en liknande kurs för de som senare blev vänner till de kvotflyktingar som anlände då. Kursprogrammet i år är det samma men med några små ändringar.

– Tidigare kursdeltagare efterfrågade information kring kommunikation. Det kan vara svårt att kommunicera den första tiden när man inte har ett gemensamt språk.

Under en av de fyra kurskvällarna har deltagarna därför fått lära sig lite arabiska samt samt pratat om kulturskillnader med tidigare kvotflyktingar.

Läs mer i fredagens Nya Åland!