DELA
Foto: Jonas Edsvik

15 arbetsplatser hotade vid Chipsters

Ab Chipsters Food Oy informerade personalen i Mariehamn om samarbetsförhandlingar på ett möte i går. 15 arbetsplatser är hotade, men vd Timo Vetriö tror inte att någon av bolagets fabriker är nedläggningshotade.

Chipsters har totalt 130 anställda. Av dessa jobbar cirka 45–50 i Mariehamn. Samarbetsförhandlingarna gäller hela bolaget. Det finns fabriker även i Kervo och Borgå, förutom den som ligger i Norrböle i Mariehamn.

Vd Timo Vetriö vill inte säga hur stort sparkrav det handlar om.

– Det är inte klart. I dag hade vi första mötet i Mariehamn, resterande har vi på torsdag. Det är sex veckors förhandlingstid.

Vad ligger bakom samarbetsförhandlingarna?

– Det är ekonomiska och produktionsmässiga orsaker. Vi ska titta på allt för att få bättre lönsamhet i företaget.

Finns det någon skild händelse eller nedgång bakom att lönsamheten sjunkit?

– Nej, lönsamheten har varit sämre, då måste man titta på det för att korrigera läget. Det är helt normalt, säger Timo Vetriö.

Hur var reaktionerna?

– Vad kan man säga? Helt okej. Det är inte några trevliga grejer, men som sagt, det gäller inte bara Åland. Vi har en ganska bra trimmad organisation på Åland, men vi går genom hela företaget, så det gäller även Åland. Vi vet inte ännu vad utfallet blir.

Finns det risk att någon av bolagets fabriker stängs helt?

– Nej, det tror jag inte.

Fiskfabriken i Norrböle har enligt Timo Vetriö, funnits sedan slutet av 1960-talet, men Ab Chipsters Food bildades 2007.

Chipsters har växt genom företagsköp de senaste åren. 2014 köptes Porvoon Herkkukeittiö som idag utgör delen Deli-kök i Borgå. 2015 köptes A. Kastén som förädlar kött i Hyvinge. Fabriken i Mariehamn koncentrerar sig på fiskprodukter. Även Fiskkojan ingår i bolaget. I oktober 2016 köpte svenska Martin & Servra upp Chipsters.