DELA
Foto: Jonas Edsvik

Underskott på 11,24 miljoner i landskapets budget

Landskapsregeringen behöver låna för att klara 2022. Det konstaterar man i budgetförslaget som presenteras i dag. Enligt budgetförslaget behövs låntagning på 20 miljoner för att upprätthålla likviditetsberedskapen och oförutsedda kostnader. Det råder också osäkerhet kring exakt när medlen ut EU:s återhämtningsfond betalas ut.

Landskapsregeringen kommer under 2022 motta drygt 3,8 miljoner ur EU:s fond för återhämtning och resiliens. Pengarna kommer att fördelas mellan tre projekt: havsbaserad vindkraft, byte av vårdinformationsystem på ÅHS (VIS) och till utbildningssatsningar på Högskolan.

Budgetförslaget för 2022 innehåller inga omvälvande strukturella reformer som utlovades förra året. Dessutom ökar de budgeterade verksamhetskostnaderna för 2022 med nio miljoner jämfört med budgeten för 2021.

Det budgeterade underskottet bedöms vara 11,24 miljoner euro. Det budgeterade resultatet ligger på drygt minus 9,3 miljoner euro.

Landskapsregeringen ska enligt uppgift också presentera en omställningsplan för skärgårdstrafiken för lagtinget i form av ett meddelande i ett senare skede.

Läs mer om landskapsregeringens budget i måndagens Nya Åland.


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp