DELA

Snart ny linje för postflyg

Posten på Åland byter flygoperatör på postlinjen från och med mitten av april. Tidigare har man flugit på Åbolinjen men efter diskussioner med finska posten ansåg man det bäst att flytta linjen till Helsingfors där de största volymerna går i från.
Det innebär att avtalet nu är uppsagt med Turku Air och att Posten istället tecknat en överenskommelse med kurirföretaget TNT Finland ab.
– Transportbehovet under vardagarna är grunden till det här. Det är en kapacitetsfråga och fördelen är att vi på det här sättet får med allt i samma plan, tidigare fanns det dagar då posten måste flygas två gånger vilket kunde leda till förseningar i utdelningen. Det här är säkrare och gör att vi får ut allt i tid, säger affärsområdeschef Dan Johansson.
Möjligheter till lördagsflygningar finns, men det är ännu inte bestämt om det realiseras. Att både Nya Åland och Tidningen Åland snart blir lördagstidningar, och därmed delas ut på helgerna tillsammans med rikstidningarna, har inte varit orsaken till den omlagda linjen.
– Nej, de här diskussionerna har förts tidigare, säger Johansson.
Den nya flygfraktlinjen beräknas köra igång 16 april, kanske redan ett par dagar tidigare. (mt)