DELA

Presidentkandidat Mika Aaltola: ”Det ryska konsulatet på Åland kunde stängas”

Enligt presidentkandidaten Mika Aaltola är det ryska konsulatet i Mariehamn ett hot mot Finlands suveränitet.

När Mika Aaltola besökte Vasa i fredags kallade han till en presskonferens för att göra ett ”viktigt och säkerhetspolitiskt uttalande”, som visade sig handla om ryska konsulatet i Mariehamn.

– Det ryska konsulatet på Åland kunde stängas genom att utnyttja Koivistos Pax-tolkning. Den uppgift som tilldelats konsulatet, att säkerställa vapenfriheten, uppfattas på ett helt annat sätt i Kreml än i Finland. Den ryska synen på vapenfrihet på Åland innebär att inga andra styrkor än de ryska styrkorna kan operera på Åland, sade Aaltola till Vasabladet och fortsatte:

– Det ryska konsulatet på Åland kränker Finlands suveränitet.

I tisdags beslutade utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet att ryska konsulatet får fortsätta sin verksamhet. Utskottet består av presidenten och ministrar med ansvar för landets utrikes- och säkerhetspolitik.

Mika Aaltola berättade att beslutet fattades i samförstånd och grundade sig på en omfattande rapport som Utrikesministeriet gjort. Enligt honom är det goda med beslutet är att det gör det lättare att ta upp frågan igen i framtiden. Aaltola menar även att det inte går att utesluta nya ryska operationer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp