DELA

Flera dömda för rattfylleri

Tre personer har dömts till villkorligt fängelse för bland annat grovt rattfylleri.
Samtliga fall har inträffat i sommar. Den 18 juli körde en motorcyklist av vägen i Lemland med minst 2,36 promille alkohol i blodet. Tingsrätten dömer den 36-årige mannen till tre månaders villkorligt fängelse och 40 dagsböter på sammanlagt 3.680 euro för grovt rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten. Mannen har dessutom körförbud till maj.
Den 21 juli gav sig en 72-årig man ut på vägarna i Finström och körde moped trots att han hade alkoholhalt på minst 1,93 promille i blodet. Han får 60 dagars villkorligt fängelse, 30 dagsböter på sammanlagt 360 euro och körförbud till april.
En dryg vecka senare grips en man i centrala Mariehamn som kör bil med över 1,2 promille alkohol i blodet. Han döms till 25 dagars villkorligt fängelse för grovt rattfylleri, 25 dagsböter på sammanlagt 300 euro och får körförbud till slutet av mars.
Tingsrätten har också tagit ställning av två fall av rattfylleri i juni där promillen har hållit sig under gränsen till grovt, det vill säga 1,2. I Eckerö körde en 74-årig man bil med 0,66 promille i blodet och i Mariehamn en 21-årig kvinna med 0,90 promille. Straffen i de här fallen är dagsböter och kortare körförbud. (tt-s)