DELA

Dyr påföljd efter krock

En förare som körde en hjullastare på Nya Godbyvägen i Jomala i november i fjol och orsakade en kollision med en personbil dömdes i går av Ålands tingsrätt för äventyrande av trafiksäkerheten.

Personbilen var på väg att köra om hjullastaren när föraren av denna började svänga till vänster för att korsa vägen, och fordonen kolliderade.

Föraren till hjullastaren nekade till brott och ansåg att han vidtagit nödvändiga försiktighetsåtgärder vid svängen. Han sade, enligt domen, att personbilen antagligen befunnit sig i den så kallade döda vinkeln och att han därför inte sett den. Tingsrätten konstaterar att då var föraren medveten om att ”hjullastaren har en död vinkel i vilken bakomvarande fordon inte syns” och att det borde ha gjort honom extra försiktig.

Föraren döms till 30 dagsböter, sammanlagt 840 euro och brottsofferavgift på 40 euro. Han ska till staten betala kostnader för bevisning på 183 euro och för läkarintyg 160 euro.

Dessutom ska han betala rättegångskonstnaderna för de två personer som befann sig i personbilen, sammanlagt 2 219 euro. (ms)