DELA

ÅF vill ha delad pensionsintjäning

Intjäning av arbetspension borde delas lika mellan föräldrarna under föräldraledigheten. Det anser Ålands framtids lagtingsledamot Anders Eriksson, som har lämnat in en åtgärdsmotion till lagtinget där han vill att landskapsregeringen ska göra en hemställan till riksdagen om att Finlands regering borde ändra pensionslagstiftningen. Han vill också att det är den senaste arbetsinkomsten som ska vara pensionsgrundande för ensamstående föräldrar under föräldraledigheten.

Finland har gjort en familjeledighetsreform som börjar gälla i augusti i år, även på Åland. Reformen fördelar föräldraledigheten jämnare mellan föräldrarna. För att ytterligare öka jämställdheten borde man även ändra pensionsintjäningen, enligt motionen. Eftersom det här är finländsk behörighet kan Åland enbart be riksdagen uppmana Finlands regering att ändra lagen. Motionen fanns med på föredragningslistan för kännedom på lagtingets plenum i fredags. (eh)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp