DELA

Strömming – när du stöter på den

Det finns strömming. Om inte i butiken så i havet.
Det finns med andra ord hopp för den som väntar.
Skall man skriva om mat så skall det helst handla om sådant som finns att tillgå. Men med vissa saker kan man inte säkert veta. Så nu blir det strömming oberoende av hur det ser ut i butiksdiskarna.
Orsaken är att det dök upp en burk skomakarlax i brevlådan för några dagar sedan, en klar och något otålig uppmaning till att inte låta nationalfisken falla i glömska – för visst kallades ålänningarna strömmingsfolket i en turistkampanj för inte så väldigt länge sedan.
Ytterligare inspiration kommer från Viking Nyströms broschyr ”Strömming och vassbuk”, som han gjorde på 1970-talet för fiskhandlarförbundet. Mitt exemplar kommer från Ingegerd Olin i Mariehamn, släkt med Nyström.
Nyströms fiskbroschyrer, fyra totalt, borde egentligen ges ut i nytryck, så fina och inspirerande är de.
Den som vill ha exakta recept måste eventuellt söka sig till andra samlingar, men Nyström visar på möjligheterna. Här ett exempel:


Strömmingspinnar

Det här receptet förutsätter att du har tillgång till en kvarn där du kan finmala fisken – strömming eller vassbuk må kvitta. Låt smeten passera kvarnen två gånger – och låt benen följa med. Har du en bra kvarn märks det inte efteråt, men de ger dig rikligt med kalk – och så drygar de ut förstås.
Så inleder Viking Nyström.
Efter det får man veta att man till ca ett kilo fisk malar in ett par kokta potatisar och en lök, gärna rödlök, i smeten. Så blandar man i ett ägg, en dryg deciliter skorpsmulor och så vatten, mjölk eller grädde till lämplig konsistens. Vill man steka pinnarna i panna så får smeten vara litet stadigare, om man friterar så fungerar det med lösare smet.
Vidare skall smeten kryddas med salt och peppar och utöver det uppmanas man experimentera.
Mera Nyström:
Eftersom vi kallar vår rätt strömmingspinnar har vi tänkt oss att du formar smeten i stänger före slutbehandlingen. Men ingenting hindrar dig från att skapa vad du vill, runda bullar, rutor, hjärtan – vad som helst. Allt smakar lika bra, formen är ingalunda avgörande. Innan du steker eller flottyrkokar blandningen skall du rulla den i rågmjöl.
Den här sortens fiskmat är verkligen barnvänlig, det inser du genast. Vi vågar påstå att den kommer att gå åt, den har mersmak.
Så långt Viking Nyström, som rekommenderade vanlig vitsås eller smält smör till pinnarna.
Och den som inte har kvarn kan köra fisken i matberedare, det bör gå minst lika bra.
En annan rätt som de flesta gillar är strömmingsflundror. Beroende på hur man smaksätter flundrorna så kan rätten varieras i det oändliga.


Stekt marinerad strömming

600 g strömmingsfiléer
1 ask ansjovis, 125 g
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
2 dl skorpmjöl eller grovt rågmjöl
2 msk smör

Häll av ansjovisspadet. Mosa ansjovisen och blanda med gräddfil och pressad vitlök till marinaden. Använd eventuellt stavmixer.
Klipp bort ryggfenorna på filéerna, lägg ner fisken i marinaden och låt dra några timmar.
Tag upp filéerna, vik ihop dem en och en, vänd i skorpmjöl/rågmjöl och stek dem ett par minuter på var sida. Potatismos och riven morot är klassiska tillbehör.
Jarmo Farell på Solvändan kom i somras med ett recept på torsk. Nu handlar det om skomakarlax med chili.


Solvändans skomakarlax

ca 300 g strömming
1 del ättika (1 snapsglas)
3 delar sweet chili-sås (ca 240 g)
1-2 tsk socker
1 tsk salt
hackad lök
kryddpepparkorn
senapsfrön
lagerblad
hackad dill
ev hackad gräslök

Rör ihop lagen, klipp strömmingsfiléerna i mindre bitar och lägg ner dem. Låt stå i kylskåp ett par dagar. Ät och njut!