DELA

Osprängt luftslott av hallon

Innan sommaren är helt slut måste jag bara få tipsa er om sommarens absolut bästa recept. Gillar du glass, sorbet, hallon eller bara att njuta så kommer du att älska det här receptet.
Det är min mormor Carita Bergman som fört det vidare till mig via Hufvudstadsbladets lilla söta bok. Jag har fortfarande kvar lappen jag skrev av receptet från boken på med min gräsliga barn-handstil. Och tur är väl det, för varje sommar när våra hallonbuskar plockats tomma lagar vi den här efterrätten.
Och vet ni vad det allra bästa är? Du behöver bara tre ynka ingredienser:
400 gram hallon
2,5 dl socker
1 äggvita

Börja med att blanda hallonen med 1 deciliter socker och lämna det en stund för att safta sig. Passera massan genom en sikt så att nästan bara de torra kärnorna är kvar. Koka sedan kärnorna med 2,5 deciliter vatten och ta tillvara spadet genom att sila bort kärnorna.
Häll spadet, resten av sockret och bärmoset i ett kärl som rymmer minst 2 liter och rör om innan du lägger in det i frysen. Allra smartast är att använda en metallbunke, då går hela processen lite snabbare.


Som magi
I frysen ska det stå i ungefär 3 timmar, eller tills det har bildats ett tumsbrett bräm av frusen massa längs kanten. Ta då ut det ur frysen och vispa det jämnt. Vispa en äggvita hårt och vispa sedan ned den i massan. Vispa tills det är klumpfritt och jämnt och ställ in i frysen i ytterligare 3-4 timmar. Ta ut ur frysen på nytt.
Och nu damer och herrar, det är nu magin sker. Vispa massan tills den expanderar, ljusnar och nästan fördubblas i volym. Det blir så mycket mer än man anar och kan tänka sig. Hela Nyans redaktion klarade sig på en sats, och då vill jag tillägga att vi gillar sötsaker väldigt mycket.
När massan är färdigvispad placerar du den i den form du vill servera ur och lägger in i frysen i åtminstone 3 timmar eller tills planerad servering. Servera tillsammans med färska hallon, maränger eller grädde. Eller varför inte alla tre?

Madelen Holmström