DELA

Med tapas varar middagen en hel kväll

Få saker går upp emot en middagsbjudning som varar hela kvällen – men vem orkar laga mat som räcker i flera timmar?
Be dina gäster hjälpa till i stället. Återuppliva ”knytkalaset” och njut av en kväll full av smakupplevelser.
Jag och min sambo har ordnat vad vi kallar tapasmiddagar ett antal gånger det senaste året. Tapas är egentligen ett samlingsnamn för spanska smårätter, men på våra middagar har vi blandat recept från olika delar av världen, huvudsaken har varit att portionerna varit små.
Reglerna för middagarna är enkla. Varje gäst lagar en rätt som han eller hon tar med sig till bjudningen. Eftersom vårt kök är litet har gästerna förberett maten hemma för att sedan göra de sista finjusteringarna på plats. Gör man så sparar man lite tid också, vilket är bra eftersom middagarna brukar pågå i flera timmar ändå.
Det är viktigt att varje person lagar så mycket mat att han eller hon blir mätt på portionen. Lagar man mer slutar det med att ingen orkar med de sista rätterna. Slutligen väljer man även en dryck som passar till ens egen rätt. Rätterna serveras sedan en och en, och jag lovar att konceptet leder till härliga smakupplevelser och roliga och intressanta matdiskussioner.


Variera med olika teman
Om man vill kan man välja ett tema som gästerna ska följa när de lagar mat till tapasmiddagen. Det kan vara ett bra sätt att få till variation på rätterna, särskilt om man är samma gäng som samlas och lagar mat ihop gång på gång. Vi har till exempel lagat vegetariska rätter en gång, och rätter på husmanskosttema en annan gång. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vilka teman man kan följa. Tänk till exempel vad mycket roliga rätter man kan laga under temat Lyx, Närproducerat, Åländska läckerheter eller Internationellt.
Nu följer några recept på smårätter som serverats på våra middagar. Sniglarna är min favorit, testa dem gärna!


Friterat västerbottenknyte
För 8 knyten:
140 gram västerbottenost
8 salviablad
20 gram pinjenötter
Filodeg
1 ägg
Olja till fritering


Rosta pinjenötter i en varm och torr stekpanna. Vispa ihop ägget med vatten. Skär filodegen i fyrkanter på 10 x 10 centimeter och lägg några filodegsblad på varandra. Pensla filodegen med äggvattnet. Lägg lite ost ett salviablad och några pinjenötter mitt på degen och dra ihop hörnen på filodegen och forma till ett litet säckliknande knyte. Om du inte friterar knytena direkt bör du ställa dem i kylskåp på en mjölad tallrik. Servera med en klick vinbärsgelé.


Grillad haloumi
För fyra personer:
400-500 gram halloumi
0,5 dl olivolja
En kvist färsk timjan
Skal från en halv citron

Flingsalt

Värm upp olivoljan i en kastrull tillsammans med citronskalet och timjan. Oljan ska inte koka, bara bli ljummen. Dra åt sidan och låt svalna. Sila av. Skiva osten och grilla den. Lägg upp osten på en skiva hembakt bröd och ringla oljan över. Garnera med lite timjan.
Fler recept i papperstidningen!

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax