DELA

Johanna, 23, har kockat i 19 år!

Det började när hon var 4 år. Då stod hon på en stol i köket bredvid sin mamma och hjälpte till. Senare tog hon mer eller mindre över köket. Och på den vägen är det.
Alla ni som läser Allt om Mat såg i senaste nummer ett reportage om Johanna Karlsson, som samlar vännerna på höstbrunch.
Att Johanna är från Åland (liksom många av vännerna) framgick inte. Men så är det. Inte får man heller veta hur hon hamnade i prestigefyllda Allt om Mat. Så vi frågar.
– Jag läser till restaurangmanager i Göteborg och då skall man ha 10 veckors praktik. Jag kontaktade Allt om Mat och fick praktisera 5 veckor i tidningens provkök i Stockholm. Det handlade om att provlaga, provsmaka, och så fick jag en del egna uppdrag.
Brunchen är inte första gången Johanna var med i Allt om Mat. Hon har tagit fram bland annat brödrecept för tidningen. Bakning är nämligen det som lockar mest.
Men hon kan det mesta, och det utan att ha någon som helst kockutbildning. Titta på brunchreportaget!
– De är alla mina egna recept. Gunilla von Heland, som också nämns som reporter, arbetar på Allt om Mat och hjälpte till med rekvisita bland annat.


Matnörd

På frågan hur länge hon har hållit på med mat svarar Johanna utan att tveka ”Sen jag var 4 år”.
– Jag stod på en stol bredvid mamma köket. Och så fortsatte det. Jag är helt galen i matlagning och bakning. Jag tror det kommer från farmor, hon sägs ha varit lika hysterisk. Och så från mamma, som också är jätteintresserad.
Johanna säger att hon älskar att äta och kallar sig en riktig matnörd. Det här med att ta fram egna recept tycker hon inte är något konstigt.
– Jag bollar recept med kompisar, kollar program på tv, läser kokböcker, reser och fotograferar maten. Så plockar jag ihop och vill göra egna varianter. Varje dag får jag någon idé eller kommer på någon råvara som jag vill prova.


Matskribent?

Drömjobbet då?
– Att bli matskribent, kanske frilansa, arbeta i provkök. Eftersom jag går en administrativ linje så betyder det att jag kan driva något eget, ett café, en catering eller kanske en delikatessbutik.
Var detta skall finnas är Johanna inte riktigt säker på just nu. Det ligger nära till hands att inleda i Sverige. Senare kan hon mycket väl tänka sig att flytta hem till Åland.
Till sommaren blir hon klar med sin utbildning, så då är frågan om hon väljer ett sommarjobb på Åland och sen söker sig till Stockholm eller om det blir Stockholm direkt.


Brunchen

Brunchen som Johanna bjuder på i Allt om Mat består av två sorters smoothie, rosmarinbröd med parmesan och oliver, höstsallad med äpple och valnötter, äggröra med chèvre och bacon, fullkornspannkakor med apelsin, äppelcheescake med lime och choklad- och apelsinkaffe. Ingen risk att gå hungrig från det bordet.
Med Johannas tillåtelse publicerar vi här receptet på äggröran, som också kan fungera som lunch eller lätt middag med sallad och bröd. Detta enligt provkökets kommentar.


Äggröra

Till 6 personer
1 stor röd lök
150 g sockerärter
150 g chèvre
2 paket bacon à 140 g
12 ägg
3/4 tsk salt
1,5 krm nymald svartpeppar
1,5 krm paprikapulver
1 krm tabasco
1,5 msk vetemjöl
1,5 msk vatten
2 msk smör
1 burk grillad paprika (200 g)
2 salladslökar

Skala och skiva rödlöken tunt. Förväll sockerärterna i lättsaltat vatten 1 minut. Ta bort eventuell kant på getosten och dela den i mindre bitar.
Strimla och knaperstek bacon och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Fräs löken i stekpannan.
Vispa ihop ägg, salt och kryddor. Rör ut vetemjölet i vattnet och vispa i äggen.
Hetta upp smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Rör under tiden med en trägaffel tills röran blir krämig och fast.
Tillsätt rödlök, paprika och sockerärter och toppa med bacon, strimlad salladslök och getost. Servera direkt ur pannan.