DELA

Fred på jorden med kikärter

Kikärter är en av de bästa och miljövänligaste proteinkällorna som finns. Att äta mindre kött och mera baljväxter är en enkel, konkret insats för en bättre värld.
Dessutom är det väldigt, väldigt gott.
Det här är en rätt man kan göra på tusen olika sätt. Se receptet som en utgångspunkt.

Hummus
Jag ersätter ibland citronen med naturell yoghurt. Ibland kryddar jag med mald spiskummin och koriander. Ibland gluggar jag i lite olivolja.
Det blir alltid gott, med bröd, med grönsaker eller som en del av ett buffébord.
Engelska tv-kocken Nigella Lawson skriver om kikärter att de alltid ska blötläggas längre än man tror, och att koktiden gärna kan dubbleras. Tänk på det. Koka på låg värme länge, och du belönas med världens smörigaste och läckraste små ärtor. Färdigt kokta kikärtor går utmärkt att frysa för kommande behov.
250 g torkade kikärter
0,75 dl pressad citron
1,25 dl tahini (sesampasta)
2 st pressade vitlöksklyftor,
1 tsk salt
3 msk vatten, kallt
Garnering
kikärter, kokta
1 nypa paprikapulver
1 msk olivolja

Blötlägg kikärtor 12-24 timmar i kallt vatten. Häll av vattnet. Skölj noga och sjud ärterna i riklig mängd vatten tills de är helt mjuka, ca 1 1/2-2 timmar. Sila av vattnet. Spara några ärter till garnering. Kör ärter i mixer eller matberedare när de är varma. Blanda i citronsaft, sesampasta, vitlök och salt och kör i mixer, tillsätt vatten till en krämig konsistens.
Vid servering: Rör eventuellt ut med någon msk vatten. Röran ska inte vara för stabbig.
Lägg röran i en grund skål, tryck en sked mot kanten och vrid skålen så att en fördjupning bildas i mitten, lägg på några kokta kikärter. Häll lite olivolja i mitten. Strö över paprikapulver eller garnera i fina mönster.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax