DELA
Under perioder av mångas liv är det just arbetet, arbetsplatsen och kollegorna som tar upp en stor del av tiden, därför är det givet att välmåendet i arbetslivet har så stor betydelse för välmåendet i livet.

Vinst för alla när vi trivs på jobbet

Hälsosamma arbetsmiljöer är alltså något vi alla tjänar på, inte bara de anställda – utan även arbetsgivare men och samhället i stort.

I dag, 10 oktober, infaller världsdagen för psykisk hälsa. En dag som uppmärksammas i över hundra länder, som har funnits sedan 1992 och backas upp av tunga aktörer som Världsförbundet för psykisk hälsa och Världshälsoorganisationen WHO. Målsättningen är att minska fördomar och öka kunskapen om psykiska sjukdomar.

Världsdagen ingår i Mentalhälsoveckan, som lyfter frågor kring psykisk hälsa i samhället, och i år är temat här på Åland ”Det är dags att prioritera psykisk hälsa på arbetsplatsen”.

Det finns en stark koppling mellan arbete och välmående. Steg ett är att ens ha ett jobb. Arbetslöshet i sig ses som en riskfaktor för olika former av psykisk ohälsa. Delvis på grund av att man kan hamna i en ekonomiskt utmanande situation, men också för att självbilden påverkas och man upplever att man saknar ett socialt sammanhang och en meningsfull sysselsättning.

Ämnet är minst sagt relevant för det åländska samhället. I coronapandemins kölvatten har vi fått ta del av återkommande larmrapporter om sämre psykiskt mående, inte minst hos unga, och utbrändhet betecknas nästan som en folksjukdom.

I Folkhälsostrategin för Åland konstateras att den psykiska ohälsan har ökat i landskapet. Psykiska sjukdomar är den klart vanligaste orsaken till behov av både rehabiliteringstjänster och sjukpension, och den näst vanligaste orsaken till att ålänningarna söker hjälp inom primärvården.

”Prevention och tidiga insatser mot dessa sjukdomar är därför av mycket stor betydelse för att minska lidande i befolkningen, upprätthålla produktivitet i arbetslivet och minska kostnaderna inom socialförsäkringen”, står det i strategin.

Psykisk hälsa innefattar mycket mer än diagnostiserade störningar och allvarliga symtom. Det handlar också om att hitta en balans i livet, att fungera i vardagen och att få må bra medan man gör det.

Enligt WHO är psykisk hälsa ”ett tillstånd av välbefinnande där människan känner sina egna förmågor, klarar av normal press som hör till livet samt kan arbeta produktivt och delta i verksamhet i samhället”.

Under perioder av mångas liv är det just arbetet, arbetsplatsen och kollegorna som tar upp en stor del av tiden, därför är det givet att välmåendet i arbetslivet har så stor betydelse för välmåendet i livet. De exakta siffrorna varierar såklart, men en heltidsarbetande tillbringar i genomsnitt en tredjedel av sitt dygn åt jobbet. Det handlar om tusentals och åter tusentals timmar. För många består även det sociala umgänget till stor del av arbetskamraterna.

Det åländska klubbhuset Pelaren, som är med och arrangerar Mentalhälsoveckan på Åland och vars medlemmar är personer som har eller haft psykisk ohälsa, slår ett slag för hållbara arbetsvillkor. De konstaterar att arbete är viktigt för var och ens mentala hälsa, men lyfter samtidigt hur ohälsosamma arbetsmiljöer utgör en risk. Det kan handla om exempelvis diskriminering, ojämlikhet, alltför hög arbetsbelastning, lågt inflytande eller helt enkelt otrygghet.

Och även om det givetvis är alla kollegor tillsammans som skapar ”en bra dag på jobbet”, så är det ledningen och cheferna som måste skapa rätt förutsättningar, vardagsrutiner, för en god arbetsmiljö. Det är alla experter överens om.

Arbetsuppgifterna ska vara meningsfulla och utföras av personer med rätt kompetens, och upplägget för arbetsplatsen ska vara välorganiserat. Sätter ledningen standarden genom ett medvetet och rättvist ledarskap, som visar uppskattning samt ser och lyssnar på de anställda så kan man nå rätt långt. Den öppna kommunikationen är en styrka när det bara är möjligt, så att alla kan få en inblick i varför förändringar måste göras och kriser måste lösas, men också så att problem och konflikter genast kommer upp till ytan och inte blir liggandet under ytan och ruttnar.

God arbetsmiljö ger också förutsättningar för en bättre lönsamhet rent penningmässigt. Ett 3-årigt projekt som initierades av Nordiska ministerrådet visade nämligen just det. Omfattande data från Finland, Sverige, Norge och Danmark visade att både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön spelar stor roll för både produktivitet och lönsamhet. Sambandet syntes tydligt i alla länder.

Ökad trivsel på arbetsplatsen är alltså en ren vinst för alla.