DELA

Vill man inte bygga så kan man säga nej

Ville han säga ”nej”, men vågade inte? Eller skulle det ha blivit ett ”ja” om näringsministern hade tvingats ta ställning?
Nu blev det varken eller om golfbanan.
Det är förunderligt hur svårt det är för åländska politiker att fatta beslut när det gäller litet större satsningar. Man skall för all del inte förhasta sig, men man kan inte heller skjuta avgörandena framför sig i all oändlighet.
Eller det är tydligen just det man kan.
Hur många spaltkilometer hann det skrivas om kk-huset – kongress- och kulturhuset som blev kultur- och kongresshuset innan det fick det kreativa namnet Alandica – innan spaden kom i jorden?
Det påstås bland äldre politiker att det tog 20 år för Mariehamn att fatta beslut om biblioteket. Och på hur många ställen hann man rita in badhuset innan det hamnade precis där det från början planerades?
Och nu golfbanan.

När banan i Kastelholm var utbyggd till 36 hål 1996 var Grelsby redan på tapeten Och hölls där länge. När det inte gick att lösa markfrågan flyttades projektet till Godby/Ämnäs. Inte blev det lättare.
Golfklubben, som redan bestämt sig för att det var färdigbyggt i Kastelholm, började i fjol snegla på Stornäset och fick snabbt sällskap av centern. ”Vad som helst utom Godby/Ämnäs”, tyckte man sig förstå. Allt medan det ledande regeringspartiet liberalerna tittade på liksom litet från sidan. Men nu har lantrådet Viveka Eriksson låtit förstå att både Stornäset och Godby/Ämnäs är tänkbara placeringar.
Men vad tycker näringsminister Jan-Erik Mattsson? Hans svar på golfklubbens anhållan att få arrendera 70 hektar på Stornäset blir att han vill veta exakt vilka 70 hektar. Vid första titten kan svaret verka rimligt. Vill jag arrendera ett område så bör jag veta var, inte sant?

Men nu handlar det om en golfbana.
Det ritades golfbanor i Grelsby, ingen kunde byggas. Det har ritats golfbana i Godby/Ämnäs. Blev till inget, åtminstone inte än så länge.
Har golfklubben nu verkligen låtit planera in en bana på Stornäset, men vägrar berätta för landskapsregeringen hur ritningarna ser ut? Eller vill man ha ett svar på vad som är möjligt innan man lägger ner ännu mer tid, kraft och pengar på något som rinner ut i sanden?
Går det att i det här skedet tala om vilka 70 hektar av befintliga 170 som är optimala för en golfbana?
Om det inte går, vad är då Mattssons krav på en kompletterande dispositionsplan annat än ett sätt att skjuta ärendet framför sig? I väntan på vad då? Klubbens intendent Kjell Hansson sade så sent som i oktober att han inte längre räknade med Godby-Ämnäsalternativet. Men klubben skulle heller inte i det här skedet lägga ner pengar på vare sig arkitekt eller utredningar för Stornäset – först ville man veta om projektet har någon chans att bli verklighet.


Vet man det nu?

Ville näringsminister Mattsson egentligen säga nej till golfklubben, men fegade litet? Eller ville han säga ja, men avstod av samma anledning?
Säg nej, Mattsson. Slå näven i bordet och tala om att det är Godby/Ämnäs som gäller. Där finns mark (fanns åtminstone länge), där var näringslivet på gång att samla sig till en satsning, där finns inga arga ägare/medborgare som tjatar om hållbar utveckling.
Det var väl litet för enkelt, ingen riktig utmaning?

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax