DELA

Varför förargar Greta Thunberg?

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har i sin kamp för klimatet blivit en världskändis.
Vid sidan om hyllningarna finns det de som förargas och som istället för att diskutera sprider hat och lögner. Varför?

Greta Thunberg är om inte redan, så snart bara Greta med hela världen. Från att ensam ha suttit och demonstrerat med sin klimatstrejk utanför riksdagen i Stockholm har en massiv rörelse vuxit fram.

I Greta Thunbergs anda har otaliga demonstrationer ägt rum, även en här på Åland samtidigt som över en miljon människor i hundratals länder tågade för att lyfta klimatfrågan på politikernas agendor. Det talas om en ”Gretaeffekt”.

Greta Thunberg har talat på världsmötet i Davos, inför EU och FN. Hon har hyllats av världsledare så som Barack Obama och påve Franciskus. I skrivande stund har hon över 1,4 miljoner följare på det sociala mediet Instagram, och hennes inlägg har större genomslagskraft än flera internationella medier

Med den bakgrunden är det föga förvånande att Time utsåg henne till en av världens 100 mest inflytelserika personer.

Uppskattning råder det ingen brist på, nominering till Nobels fredspris kan sägas vara pricken över i:et. Men sida vid sida finns en stor skepsis, till och med hat, som riktas mot Greta Thunbergs person.

Ibland hör man den ljuda högt, men oftast ger den sig till känna genom inlägg på sociala medier.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hävdade nyligen att Greta Thunbergs klimatstrejk är en ”iscensatt pr-kampanj”, vilket var som hämtat ur nättrollens munnar. Folk misstror hennes avsikter, menar att hon inte lever som hon lär och ifrågasätter huruvida hon skriver sina tal själv.

Att motsätta sig Greta Thunbergs åsikter ska givetvis vara fritt fram, men det förnuftiga är att diskutera sakfrågorna och inte kritisera hennes person. Att sprida lögner och elakheter borde inte anstå vuxna människor.

Vad är det då med Greta Thunberg som förargar så? Isobel Hadley-Kamptz, journalist och föreläsare med fokus på sociala medier och näthat och Brit Stakston, föreläsare och mediestrateg säger båda två till SPT att de tror att det handlar om sakfrågan – klimatet. Man väljer att skjuta budbäraren.

Och visst är det lättare att angripa en person för dens egenskaper eller yttre än att läsa på och komma med faktabaserade motargument. Priset är en urspårad debatt som endast klimatförnekarna har någonting att tjäna på.

Jimmie Åkesson är också en av dem som inte tror att Greta Thunberg kommer att göra någon skillnad – hon skulle göra mer nytta vid skolbänken, menar han. Faktum är att vi i dag inte kan veta säkert, men att det finns goda skäl att tro att hon kan göra skillnad.

Greta Thunberg är ingen forskare, men det är forskarnas rön och budskap som hon för fram som genom en jättelik megafon.

Blickar vi bakåt i historien hittar vi gott om exempel där enskilda individers gärningar inneburit en enorm skillnad. Men det är omöjligt att förutspå, inte minst för personerna själva.

Det visste knappast den afroamerikanska medborgarrättskämpen Rosa Parks när hon år 1955 vägrade att lämna sin sittplats på bussen till en vit man. Ingen kan ensam göra allt, men en person kan tända en gnista och inspirera massan.

Klimatet är vår tids stora ödesfråga och Greta Thunberg vill få vuxna att reagera innan det är för sent. En vilja att rädda mänskligheten borde rimligtvis inte förarga någon.