DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ta chansen till konkret handling

Skördefesten är glada barn som hoppar i halm, barn som klappar får och barn som provsitter stora maskiner. Skördefesten är skratt och skoj, rosor på kind och solsken i blick.

Skördefesten är att träffa grannen eller klasskompisen som man inte sett på länge och få uppdatera sig om vad som hänt sedan sist. Skördefesten är att testa nya smakkombinationer. Skördefesten är tillfället att äta det man alltid äter på Skördefesten, ledholmaren, bolstaholmaren eller vad det nu är som är ens favorit.

Skördefesten är att samlas och samåka och enas om vilka gårdar man vill besöka. Skördefesten är att handla råvaror och tillsammans laga en festmiddag med vännerna på kvällen.

I år blir det också Skördefest. I år är den så mycket viktigare än tidigare. Efter en sommar där stora mängder av skörden torkat bort, där bönder nu står med halvtomma lador, men lika – om än inte högre – kostnader som tidigare år och där jordbrukare får se planer, drömmar och pengar grusas sönder är det så mycket viktigare att vi visar vad det betyder att det finns jordbrukare på Åland.

Det är jordbrukarna som håller våra marker öppna, som ger oss möjlighet att äta klimatsmart mat som är ren och hälsosam. Det är tack vare jordbrukarna som vi har en stor livsmedelsförädling lokalt, som ger oss arbetstillfällen och klirr i den gemensamma kassan.

Den som vill göra något konkret för det åländska jordbruket kan – för att inte säga ska – delta i Skördefesten i år. Åk ut och bekanta er med gårdarna som förser oss med kött, grönsaker och mjölkprodukter. Se vilka förutsättningarna är för bönderna, prata med dem och visa att det betyder något att de sliter 365 dagar om året. Satsa på lunch, fika eller middag ute på landsbygden, där råvarorna är producerade. Köp med er av produkterna hem. Jordbrukarna behöver det.

Efter den här säsongen är det det minsta vi kan göra för att dra vårt strå till stacken.