DELA
Foto: Ida K Jansson

Stolt medlem i homolobbyn

Det är Pridetider åter igen. På Åland och i världen. Juni är som många kanske vet den officiella Pridemånaden. För att hylla den kanske viktigaste händelsen för den moderna hbtq-kampen, nämligen Stonewall-upproren.
Tyvärr stöter en rätt ofta på motståndare till mänskliga rättigheter och nättroll som då uttrycker att Pride och den så kallade “homolobbyn” minsann inte är något att fira. Jag suckar alltid kraftigt när jag hör detta uttryck. Hör hur de försöker förvränga något vackert och självklart som lika rättigheter för alla till något hemskt. Det är dock bara ännu ett nytt ord för samma gamla taktik som består av att tysta ner och förtrycka ytterligare.

Jag kan ju redan nu redan nu säga att ja, jag är medlem i homolobbyn.

Det är ett ord en numera kan höra yttras eller skrivas ut ganska ofta både hit och dit, men det är ju inte ordet i sig som är det egentliga felet. Det är meningen bakom det. Budskapet de vill föra fram.

Det påstås att denna homolobby har en agenda. Det sägs att vi vill skapa flera homosexuella individer, att vi vill att hbtq-människors makt skall utökas på heterosexuellas bekostnad och att vi i homolobbyn flyttar fram acceptansen för “depraverat beteende”.

Låt mig klargöra lite kring dessa påståenden.

Har vi en agenda? Ja, absolut. Vi vill ha makt, det är klart. Makten att få bestämma över våra egna liv, våra egna kroppar, för vem har bestämt att transpersoner skall behöva steriliseras för att få tillgång till en könsbekräftande behandling? Det är vår rätt att få behålla möjligheten att kunna skaffa barn och vi skall inte behöva lämna ifrån oss en rättighet för att få tillgång till en annan. Vi vill få röra oss i det offentliga rummet utan att behöva känna skam eller rädsla. Vi vill ha makten att få uttrycka oss och få leva på våra villkor. För det är makt och den typen av makt utökas inte på någon annans bekostnad .

Och att vi skulle flytta fram acceptansen för depraverat beteende? Absolut inte. Däremot acceptansen för att människor skall få existera i ett brett spektrum av kön och sexualiteter. För det finns inget depraverat med det.

Skapar vi flera homosexuella individer? Nja, om de med det menar att vi som en fabrik producerar människor som likt robotar är programmerade är skapta endast för att vara homosexuella så nej.

Om de däremot menar att i samband med att acceptansen för hbtq-rörelsen ökar och mera kunskap sprids så ger vi människor möjligheten att förstå att de inte måste tillhöra en extremt snäv norm. Att en inte måste leva som kvinna eller som man, utan kan leva som individ och placera sig var en vill på det breda spektrat som innefattar kön. Att en inte måste tycka om saker baserat på vad samhället tillskriver en, utan att en kan känna efter vad en själv vill och leva efter det, så länge det råder samtycke. I så fall så ja, vi skapar flera homosexuella individer. Som jag faktiskt hellre skulle benämna som hbtq-individer. Eller ännu bättre, bara individer.

Så låt alla veta när de försöker förnedra homolobbyn att det är vi som legat i framkant för att få till lika rättigheter och ge hbtq-människor en möjlighet att leva ett liv fritt från förtryck och hets. Vi kommer finnas och synas och konstant arbeta för en bättre värld. Därför är jag en stolt medlem av homolobbyn.

Alexander Westerlund
Styrelsemedlem i Regnbågsfyren