DELA
Foto:

Vi lever i en Millennium-trilogi

Efter nio månader i Göteborg är jag tillbaka på ön. Under min tid på västkusten har min – förvisso positiva – förhandsuppfattning om göteborgarna som goa och glada bekräftats flera gånger om. Men som invånare i staden har jag också nåtts av dess mörkare sidor på ett mer närgånget sätt än tidigare.

Det började redan under hösten, och när höst blev vinter som slutligen övergick i vår var det som att det trappades upp. Jag syftar på skottlossningarna. Morden. Mer och mer tätt kom nyhetsrapporteringarna om personer som skjutits.

Vi läste högt från tidningarnas webbsidor jag och mina vänner, tittade oroligt på varandra, ”fy fan”. Men någonstans kände vi ändå en liten trygghet – det rörde sig ofta om gängbråk. Och man bygger upp en vägg mellan den goa glada göteborgsyran och bråken mellan ligorna.

Som så ofta: ”det händer inte oss”.

Men så klistras ett ungt flickansikte upp på varenda löpsedel. 17-åriga Lisa Holms försvinnande under förra veckan engagerar ett helt land med omnejd, och det febrila sökandet efter henne resulterar slutligen i det mest fasansfulla. Hennes döda kropp hittades utanför en gård i Kinnekulle i helgen.

Gängkrig? Nej. Lisa Holm sommarjobbade på ett café och kidnappades – troligtvis av de två män som har anhållits för mordet – på väg hem till föräldrarna. Det är som att Stieg Larssons Millennium-trilogi har blivit iscensatt i verkligheten. Män som hatar kvinnor – det är ingen påhittad saga.

Och nej, jag säger inte ”alla män”, och jag menar inte heller att på något sätt bagatellisera skjutningarna i de kriminella ligorna. Men när 237 kvinnor utan skuld under loppet av 14 år har mördats bara i Sverige (enligt en Aftonbladets undersökning) ringer det, åtminstone hos mig, en klocka. Vad är det som gör att så många oskyldiga mordoffer utgörs av just kvinnor?

Svaret stavas misogyni.

17 år var hon. Det finns ingen hejd på hur sjukt det är. Och det finns ingen anledning alls att inbilla sig att man är trygg.

För att citera Kakan Hermansson på Twitter: ”Sluta mörda kvinnor. Hur svårt är det att inte mörda kvinnor”.