DELA

Världens viktigaste yrke

Vid nio års ålder var mitt drömyrke att bli lärare i tyska. Först och främst att bli lärare och då min mormor var tyskalärare så jag tänkte att det säkert skulle passa mig också.

Nu 15 år senare är det bara att konstatera att så inte blev fallet. Mina tyskakunskaper räcker precis till att beställa en öl och någon lärarutbildning har jag inte heller i bagaget. Men tanken finns fortfarande kvar.

Det är som mitt livs b-plan, om jag inte lyckas med journalistiken så söker jag till lärarhögskolan. Jag tror att det skulle kunna vara ett väldigt roligt, men framför allt givande arbete. Dessutom så tycker jag att lärare är världens viktigaste yrke.

Alla och då menar jag varenda en har historier att berätta om sina gamla lärare. Redan det bevisar vikten av att ha bra lärare. Vi minns de lärare som vi tyckte var tråkiga och de som behandlade oss, i alla fall i vårt tycke, orättvist.

Men samtidigt så minns vi också de lärare som hade förmågan att göra oss intresserade av ämnen som vi inte visste att vi var. Lärare som faktiskt påverkade våra vägval senare i livet. Jag minns speciellt min modersmålslärare i högstadiet och min psykologilärare i gymnasiet. Utan dem skulle jag inte vara var jag är i dag.

De såg mig och hjälpte mig, tvivlande aldrig utan såg mina och de andra elevernas potential.

Min syster har världens viktigaste yrke, ett yrke som jag inte är säker på att jag skulle klara av. Hon är speciallärare och för det beundrar jag henne ofantligt mycket.

Tålmodighet, omtanke, uppfinningsrikedom, flexibilitet och förmåga att se varje individ och deras unika behov, ord som beskriver en bra speciallärare – en sådan som min syster. Det kan inte vara enkelt, men så viktigt.

Skolan är en av samhällets grundbultar och därför måste vi vårda den väl. Vår framtid är i skolan och lärarna de är framtidsmakarna. Därför måste de ha de bästa av möjligheter och resurser.

Många journalisters dröm, så också min, är att förbättra världen, åtminstone lite grann. Som lärare har man verkligen möjligheter att göra det. Det är så coolt.