DELA

Varför måste man välja Lucia?

Det här kommer upp varje år vid denna tid. Lucia och valet av Lucia.

På stenåldern, när jag var ung, hölls det val i skolorna vem som skulle bli årets Lucia. Då var det den populäraste flickan som blev vald.

Helst också i kombination med långt blont hår. Vi andra fantiserade inte ens om att bli Lucior. Vi visste att vi inte platsade. Den som var snyggast och populärast valdes till Lucia.

Sedan ändrades tiderna. Någon kom på att det kanske inte är okej att hålla på med röstning om utseende i grundskolan. Det har ju visat sig att det kan upplevas som lite jobbigt för en del flickor.

Eller jag trodde det hade ändrats. Jag trodde att de barn som ville vara Lucior fick vara Lucior och när det inte gick kunde man lotta en Lucia bland dem som visat intresse. Döm om min förvåning när jag får veta att det fortfarande arrangeras Luciaval i våra grundskolor.

År 2016 lärs våra barn att man ska rösta på den man tycker passar bäst som Lucia. Vilken information får barnen om kriterierna för en Lucia? En som lider för sin tro? En som sjunger vackert? En som är jättesnygg?

När undersökningar visar att unga flickor mår dåligt, känner stor press på sig att vara duktiga och vackra, fortsätter flera skolor med Luciaval. Vilken skola vågar gå emot traditionen och ha en pojke som Lucia? En snaggad Lucia? En annorlunda Lucia mot den vi är vana vid? Enda kravet på Lucia är väl att hon ska bringa ljus i mörkret?

Det behöver man inte vara särskilt vacker eller skönsjungande till. Glad och trevlig räcker långt.

Jag kan förstå att Folkhälsan har sin Luciaröstning, den är en del i en penninginsamling till välgörande ändamål.

Det är som solstråletävlingen en fotoaffär hade tidigare (kanske fortfarande?), den som har stor släkt och många vänner vinner. Men i grundskolan är barnen känsligare, det är ett mindre sammanhang och skillnaderna blir tydligare.

Är det så svårt att dra ett namn ur en låda och sen får den vara Lucia om den vill?

Lucia är en fin tradition som är värd att behålla. Men traditionen med Luciaval i skolan kan vi skrota.

Det tillför ingenting och strider mot det som dagens skolor säger att de arbetar för; att alla ska känna sig lika mycket värda och att utseende inte spelar någon roll.