DELA

Vallöften (gäsp)

Man måste nog vara en blind höna för att missa att det är val nästa söndag. Plakaten står tätt som en urskog längs utfarterna och många vill så väldigt gärna få en av de åtråvärda 30 platserna i lagtinget.

Och vad går kandidaterna då till val på? Vad lovar de att arbeta för, hur tänker de finansiera alla sina fantastiska idéer, var vill de skära för att uppfylla sina vallöften?

Ja, säg det. Därför är det bäst att hålla sig till floskler och klichéer, tycks de flesta ha resonerat.

Det här lovar kandidaterna bland annat:

Vi sätter Åland i rörelse. Nya tag. Vi bygger Åland. Världens bästa vardag. Samarbete och sunt förnuft. Samförstånd med fokus på valfrågor. Ett bättre och tryggare Åland. Valfrihet en självklarhet hela livet.

Någon som vet vilket parti som lovar vad? Nähä. Tänkte väl det.

Börjar man fundera på vallöftena hopar sig frågetecknen.

Ta bara löftet om sunt förnuft i politiken. Vad betyder det? Är kandidatens sunda förnuft per definition samma som mitt sunda förnuft? Om kandidaten tycker att det är sunt förnuft att riva hus i Sjökvarteret och jag tycker att det inte är sunt förnuft, vems sunda förnuft är i så fall det rätta?

Eller det om valfrihet. Om jag väljer att stanna hemma med mina barn med hemvårdsstöd en massa år och efter det jobbar deltid för att familjesituationen kräver det så blir min pension inte stor. Hur ser min valfrihet ut när jag en dag blir pensionär? Och om det hemska skulle hända att mannen begär skilsmässa och tar sin pension med sig när han flyttar ut, var finns då min valfrihet?

Så därför ger jag här och nu ge några handfasta förslag till vallöften som kunde ha tänt debatten och fått väljarna att vakna till lite:

Sälj Brändö till fastlandet. Kommunen slipper slåss om jordförvärvsrätten med landskapsregeringen, brändöborna kan fritt sälja sina strandtomter dyrt och allt är inte längre mariehamnarnas fel.

Tillåt fritt fiske i de åländska kustvattnen som i Sverige. Hur kan man ta en bit hav och säga att det är mitt? Vattnet flyter och fiskarna känner inga gränser.

Lagstifta om att föräldrar ska dela jämnt på föräldraledigheten. Det finns inget annat rättvist system (jämför valfriheten här ovan).

Avskaffa självstyrelsedagsledigheten för offentligt anställda. Det ökar produktiviteten och gör oss privatanställda mindre förbannade för att vi måste jobba.

Kom igen. Det är ett nytt val om fyra år.